Burgemeester trots over gang van zaken bij verkiezingen
- Redactie
- 21-03-2022
- Politiek
SCHIEDAM - Cor Lamers kijkt tevreden terug op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “Ik ben een hele trotse burgemeester.” Dat stelde hij vanochtend in een videoboodschap aan de verzamelde raadsleden en belangstellenden bij de openbare zitting van het Schiedamse hoofd- en centraal stembureau in de Aleidazaal. De burgemeester heeft een Coronabesmetting opgelopen.
Een opsteker was het minieme aantal stemmen dat verkeerd geteld bleek. Tussen de uitslag zoals die woensdagavond door middel van ‘sneltellingen’ - ‘onder tijdsdruk want de burgemeester wilde de uitslag voor twaalf uur bekendmaken’ - bekend was gemaakt, en de definitieve uitslag van vandaag, waarvoor dus veel meer tijd beschikbaar was, is er een verschil van 31 stuks. Op nogal wat stembureaus was dat verschil nul, niente; de stembureaus in het Theater aan de Schie (25 stemmen te veel geteld in eerste instantie) en die op het Stationsplein (tien stemmen te weinig geteld) kenden de grootste verschillen. Dit kostte de PvdA en het CDA ieder dertien stemmen, LOS kreeg er juist door de secure stemmen zes stemmen bij. Maar op 26.495 uitgebrachte geldige stemmen is dat 'peanuts'.
Een minpunt was natuurlijk de lage opkomst. Die kwam uit op 42,1 procent, tegen 45,9 vier jaar geleden. Acht jaar geleden bracht 42,6 procent van de Schiedammers zijn of haar stem uit en daarmee kende de stad toen de laagste opkomst in het land. Dit keer is dat zeker niet het geval, die negatieve eer is weggelegd voor Rotterdam, waar 38,9 procent van de mensen een stem uitbracht.
De burgemeester was ook tevreden over het feit dat maandag en dinsdag al ruim een kwart van de stemmen werd uitgebracht, goed voor een opkomstcijfer van 11,2 procent. In totaal ging het om 7096 geldige stemmen. Voor verruiming van één naar drie stemdagen was landelijk besloten vanwege de Coronapandemie. Waar vorig jaar, bij de Tweede Kamerverkiezingen, op vier stembureaus al op maandag en dinsdag kon worden gestemd, was dat dit jaar bij acht bureaus mogelijk.
Relatief weinig mensen brachten verder een ongeldige stem uit: 119 keer gebeurde dat. Verder stemden 117 mensen blanco.
Een minpuntje was dat verschillende mensen een gewilde stem niet konden uitbrengen, omdat zij met een volmacht van iemand anders kwamen stemmen, terwijl zij eerder al zelf hun stem hadden uitgebracht. Gevolmachtigde stemmen dienen tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.
Tien stembureaus waren in tenten ondergebracht, juist vanwege het feit dat scholen en ouderencentra hun deuren vanwege Corona niet voor stemmers wilden openen. Dat beviel goed. Lamers sprak van het terug laten komen van de tenten, ook als van Corona geen sprake meer is. Met name die bij het Julianapark en op het Geuzenplein waren een succes, met veel uitgebrachte stemmen en goede bereikbaarheid.
In de categorie ‘incidentjes’ waren er problemen met dezelfde tent bij het Julianapark, waar maandagochtend een stroomkabel gestolen bleek, waardoor er geen goede verlichting in het bureau was; ook een toilet was lek gemaakt. Eén stemmer had er mogelijk last van, maar deze heeft verklaard dat hij geen hindernis ondervond bij het stemmen. Daarna waren de problemen snel verholpen, aldus de burgemeester. Anders dan hij vond een aanwezige in de zaal vanmorgen dat de kieswet was getreden omdat er op dat moment in de tent 'geschorst' had moeten worden. De man, Cor Noordegraaf, maakte bezwaar, iets wat kan in een openbare zitting van het stembureau als die van vanmorgen. Hij roerde nog enkele andere punten aan die in zijn ogen niet correct waren verlopen. Burgemeester Lamers weerlegde die punten.
Een ander ‘mankement’ dat zich op woensdag voordeed bleek het feit dat een tent/stembureau op de Kasteelweg te dicht bij een woning was neergezet. De verwarming zorgde daarom voor stankoverlast bij leden van het stembureau en ook de omwonenden waren niet blij. De stembus werd overgebracht naar het theater, om daar stemmen te kunnen tellen. “Volgende keer zullen we een andere locatie moeten gaan zoeken.” Een ander ongelukkig moment was toen iemand ‘om tien over zes’ het toegangshek van de drive-through op de Ringersstraat afgesloten bleek te hebben, terwijl er nog leden van het stembureau binnen waren. En ook het stembureau in het pand van DSW gaf problemen, ook al was Lamers blij dat de verzekeraar bereid was onderdak te geven aan een stembureau. “Maar het parkeerterrein voor de deur dat onder handen was genomen, was niet op tijd klaar, waardoor aanvullende maatregelen nodig waren om mensen in het bureau te kunnen krijgen. Dat leidde tot een redelijk lage opkomst.”