Categorieën

Service

Drijvend historisch stoomgevaarte open voor bezichtiging

Drijvend historisch stoomgevaarte open voor bezichtiging
Uit

Drijvend historisch stoomgevaarte open voor bezichtiging

  • Redactie
  • 13-05-2023
  • Uit
Drijvend historisch stoomgevaarte open voor bezichtiging

SCHIEDAM - Vandaag, tijdens de Nationale Molendag de Schiedamse molens niet de enige industriële monumenten die te bewonderen zijn. Speciaal voor deze dag meert nabij molen De Kameel namelijk ook, aldus de vrijwilligers die dit mogelijk maakten, 'bij uitzondering de unieke Heibok 4' af.

Deze stoomheibok met een hijsvermogen van tien ton, is in 1916 als zogenaamde ‘zolderbak’ gebouwd . Een zolderbak is een simpele doosvormige drijvende bak die door bagger- en bergingsbedrijven gebruikt wordt voor uiteenlopende ‘natte’ waterwerken zoals het slaan van verschoeiingen en meerpalen en dergelijken. Later werd de heibok verbouwd tot drijvende bok zodat men er ook mee kon hijsen en heien.

Sinds 1996 is de Schiedamse Stichting Calorische Werktuigen, onder meer bekend van de stoomsleepboot Hercules, beheerder van de heibok, die voorheen eigendom was van de voorheen in Schiedam gevestigde aannemer Simon. Heibok 4 rekent inmiddels al negentig jaar Schiedam als thuishaven.

Er is door vrijwilligers van de stichting in de loop der jaren al veel gerestaureerd aan dit stoomwerktuig. Zo is het onderwaterschip hersteld en heeft het hijsframe met blokken een revisie ondergaan. Sinds september 2009 functioneert er ook weer een originele staande stoomketel aan dek. Het ruim van de heibok tenslotte is ingericht als werkplaats en magazijn en in het achteronder bevind zich een ruimte waar de bemanning en vrijwilligers te allen tijde een bakkie kunnen doen.

Tijdens Molendag is Heibok 4 van open voor publiek. De vrijwilligers vertellen graag over de stichting en hun heibok dus stap gerust aan boord. Wellicht werkt hun enthousiasme aanstekelijk en wordt je ook ‘besmet’ door het stoomvirus. De stichting kan altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken!