Categorieën

Service

DSW-premie stijgt bijna tien euro per maand

DSW-premie stijgt bijna tien euro per maand
Gezond

DSW-premie stijgt bijna tien euro per maand

  • Redactie
  • 27-09-2022
  • Gezond
DSW-premie stijgt bijna tien euro per maand

SCHIEDAM - De premie van de basisverzekering van DSW stijgt minder hard dan directeur Aad de Groot van de verzekeraar eerder verwachtte. Dat kan mede omdat DSW uit de eigen reserves put om de premie in de hand te houden.

De premie is in 2023 € 137,50 per maand, zo maakt DSW vandaag bekend. Dat is € 9,75 per maand meer dan dit jaar, een stijging van 7,6 procent en naar verluidt de grootste toename ooit. Zie ook dit artikel. Traditiegetrouw komt de Schiedamse verzekeraar als eerste in Nederland met de premie voor komend jaar.

Als verklaringen achter deze stijging geeft DSW aan dat de lonen in de zorg flink stijgen en ook de andere kosten in de gezondheidszorg omhoog schieten in prijs. De totale kostenstijging in de zorg wordt door de overheid geraamd op ruim acht procent.

In de premie voor 2023 heeft DSW naar eigen zeggen ruim € 2,- per maand per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. "Gelet op de reservepositie van DSW is er geen ruimte om een hoger bedrag voor premiedemping in te zetten", aldus de Schiedamse verzekeraar.

Het eigen risico wordt voor DSW-verzekerden gehandhaafd op € 375,- en blijft daarmee € 10,- lager dan wettelijk is bepaald. "Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbij schiet. DSW is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen."