Categorie├źn

Service

Een op negen winkels in Schiedam staat leeg

Een op negen winkels in Schiedam staat leeg
Winkelen

Een op negen winkels in Schiedam staat leeg

  • Redactie
  • 17-12-2022
  • Winkelen
Een op negen winkels in Schiedam staat leeg

Winkelleegstand in Weert


SCHIEDAM - De winkelleegstand in Schiedam bedroeg begin dit jaar elf procent, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is volgens de rekenmeesters nog altijd een procent meer dan in Vlaardingen, waar steen en been wordt geklaagd over de winkelleegstand. 

In Rotterdam komt de winkelleegstand volgens het CBS uit op negen procent. Ook al is de leegstand van ruimten met een detailhandelsfunctie in Schiedam vergeleken met de omliggende gemeenten relatief hoog - Delft zit op zes procent, Maassluis op vijf, net als Capelle aan den IJssel - toch is Schiedam echt serieus verdwenen aan kop van dit ‘foutje lijstje’. In Zoetermeer is de leegstand twaalf procent, in Leidschendam-Voorburg dertien procent, in Rijswijk negentien procent. Er zijn gemeenten met meer dan twintig procent leegstand, en wat opvalt is dat die vooral in Limburg liggen: in het Limburgse Bergen is de leegstand van winkels 28 procent, in Vaals 24 procent, in Sittard-Geleen 22, in Brunssum en Kerkrade twintig procent. Buiten Limburg is het in Renswoude schrikken van het aantal lege winkels (28%), net als in Westervoort, bij Arnhem (26%).

De grote steden weten het winkelend publiek blijkbaar wel aan te trekken, gezien de leegstand in Amsterdam (zes procent), ’s-Gravenhage (5%), Eindhoven (8%), Tilburg (4%), Den Bosch (5%), Groningen (6%), Enschede (8%) en Almere (7%). Moeilijker gaat het in Utrecht, met twaalf procent leegstand, Assen (14%), Maastricht (13%), Heerlen (19%), Roosendaal (19%), Hulst en Terneuzen (14%), Venlo (16%), Zeist en Weert (13%).

In Nederland daalt de relatieve leegstand van winkels de laatste jaren. Als percentage op het totaal aantal winkels (zoals ook steeds hierboven aangegeven) kwam die dit jaar uit op 8,16 procent. Begin 2021 was dat nog 8,69 procent en een jaar eerder, voor Corona 8,91 procent.

Het cijfer van elf procent leegstand op 1 januari is gelijk aan dat een jaar eerder. Op 1 januari 2020 was dat twaalf of dertien procent, afhankelijk van de gebruikte bronnen, aldus het CBS. In 2016 lag de leegstand in Schiedam volgens het statistiekbureau nog op 21 procent; in Vlaardingen was die in dat jaar dertien procent, in Rotterdam tien procent.