Categorie├źn

Service

Fianchetto/HZPS overklast Messemaker 1847

Fianchetto/HZPS overklast Messemaker 1847
Sport

Fianchetto/HZPS overklast Messemaker 1847

  • Redactie
  • 20-11-2019
  • Sport
Fianchetto/HZPS overklast Messemaker 1847

SCHAKEN - Hoofdklassedebutant Fianchetto/HZPS was in zijn twee voorgaande wedstrijden enigszins ongelukkig op evenzovele gelijke spelen blijven steken. In Gouda sloeg het gecombineerde team van beide Schiedamse schaakverenigingen echter hard toe tegen Messemaker 1847.

Teamleider Arjan Schouteren had speciaal voor deze wedstrijd een tactische opstelling uitgedokterd, want na de twee eerdere gelijke spelen moest er nu gewonnen worden om niet in de buurt van de gevarenzone te belanden.

Het strijdplan was simpel: de onderste vier borden moesten drie punten pakken, de bovenste vier borden moesten 1½ punt vergaren. Aan bord 1 remiseerde Fide-meester John van Baarle in betere stelling met zijn sterke opponent, ½-½. Aan bord 5 kreeg Ben Riksen een gevaarlijke koningsaanval te verduren, maar Riksen wist het gevaar te bezweren en bereikte de veilige remisehaven: 1-1. Aan bord 3 sloeg de tegenstander van Daniël van Loenen aanvankelijk remise af, maar kwam er even later achter dat er toch niet meer in zat, 1½-1½.

Aan bord 7 overklaste Jan Zoorob zijn tegenstander in de aanval en via een fraai dameoffer volgde stikmat, 1½-2½. Aan bord 8 stuitte Aad Juijn op veel verzet van zijn op papier veel zwakkere tegenstander. Na veel duw- en trekwerk won Juijn een pion en even later de partij, 1½-3½. Aan bord 6 stuitte Eric Smeekes ook al op veel verzet van zijn lager ingeschaalde opponent, ook Smeekes won een pion en verzilverde even later het volle punt, 1½-4½. Hiermee was de teamoverwinning reeds een feit.

De hoogstgerate speler, Fide-meester Michiel van Wissen was aan bord 4 geplaatst. In een uitermate tactische heksenketel en met nog slechts twee minuten op zijn klok (tegenstander nog twaalf) sloeg Van Wissen genadeloos toe, de stelling van de tegenstander stortte volledig in en deze zag het ene na het andere stuk uit zijn arsenaal geplukt worden, 1½-5½. Aan bord 2 had Gert Greeuw te maken met een op papier sterkere opponent. Greeuw leek lang op weg om de zaak op remise te houden maar redde het helaas net niet, 2½-5½.

Het tactisch plan van teamleider Schouteren had dus zelfs meer opgeleverd dan hetgeen vooraf tot doel was gesteld. Volgende wedstrijd is een uitwedstrijd (13 december) tegen het op papier sterkere Charlois/Europoort.