Categorieën

Service

Foutje politie leert iets over verzetsheld

Foutje politie leert iets over verzetsheld
Nieuws

Foutje politie leert iets over verzetsheld

  • Redactie
  • 19-07-2023
  • Nieuws
Foutje politie leert iets over verzetsheld

SCHIEDAM - Was het een gevalletje 'de-slaap-nog-uit-je-ogen-wrijven' en toch meer een voorbeeldje politiehumor: de wetshandhavers gaan vanmorgen bij de oproep aan getuigen van een mishandeling/openlijke geweldpleging in Woudhoek (zie hier) in de fout. Twee keer.

Zie de schermafbeelding van de politiesite hierboven: de plaats-delict werd de Koperdraadsingel - waar de Schiedammer weet dat die in de stad niet bestaat, maar er wel een singel is met een metaal in de naam. 

De naam zelf heeft echter niets te maken met metalen of draadjes van welk materiaal dan ook, maar met Bernardus IJzerdraat, zo ongeveer de eerste Nederlandse verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog. Met een t, inderdaad.

IJzerdraat richtte al in mei 1940 de groep De Geuzen op. Die groep kon niet lang in verzet tegen de overheersers die ons land waren binnengevallen. IJzerdraat, die in Haarlem in het Frans Halsmuseum aan het werk was gegaan als tapijtrestaurateur, werd verraden. Op 25 november 1940 werd hij opgepakt in Haarlem. Hij was zo onvoorzichtig geweest een adreslijst met medestanders in huis te hebben. De Sicherheitsdienst kon daarmee achttien 'Geuzen' oppakken. Drie van hen ontsnapten aan de dood omdat ze minderjarig waren, maar hun plaats werd ingenomen door drie Februaristakers.

IJzerdraat en zijn medestanders werden op 13 maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. Dat was de aanleiding voor Jan Campert om het gedicht 'Het lied der achttien dooden' te maken.

De collega's van Vlaardingen24 schreven twee jaar geleden over Bernardus IJzerdraat, zie hier.