Categorieën

Service

Gedachten rond zwembad Zuid

Gedachten rond zwembad Zuid
Politiek

Gedachten rond zwembad Zuid

  • Han van der Horst
  • 29-01-2023
  • Politiek
Gedachten rond zwembad Zuid

COLUMN - De doodsklok heeft nog niet over zwembad Zuid geluid, maar toch hangt het voortbestaan aan een zijden draad. Zo dat is weer eens lekker geformuleerd. We gaan gewoon op deze voet door. Als zich binnen een week of wat geen externe financier meldt, dan valt het doek. Dan verdwijnt er een icoon van de Gorzen, dat na jaren actie en drijven van de bewoners werd gerealiseerd. Met zwembad Zuid zal altijd de naam verbonden blijven van Tiny Krikke-Hein die als raadslid en zeer actief PvdA-aanhangster voor een behoorlijke zwemgelegenheid op de zuidflank van Schiedam heeft gestreden. 

Zwembad Zuid is klein en gezellig. Oude Schiedammers weten bovendien dat het min of meer de opvolger is van het openluchtbad dat daar vlakbij langs de Westfrankelandsedijk te vinden was. Een hoge schutting onttrok de baders aan de blikken van het publiek. Lange tijd moesten mannen en vrouwen gescheiden zwemmen. Het water kwam min of meer gefilterd uit de Wilhelminahaven. Er zaten wel eens kleine visjes in. 

Zwembad Zuid ligt er al weer enkele decennia en dan komen er krachten die zeggen dat het verouderd is en niet meer van deze tijd. Dat heb je altijd en in deze dagen van een harde en calculerende overheid betekent zo´n overtuiging maar al te vaak liquidatie. Dat lot dreigt nu ook dit zwembad te treffen.

De gemeenteraad heeft drie opties in overweging: het min of meer handhaven van de bestaande situatie, het sluiten van Zuid en Groenoord om een nieuw eigentijds zwembad te bouwen en het dicht gooien van Zuid terwijl Groenoord wordt gerenoveerd. Die laatste oplossing is de goedkoopste en veel raadsleden neigen er dan ook toe. Het is de vraag of je wel zo moet denken. Een verstandige koper kiest niet voor de goedkoopste oplossing maar kijkt naar de eigen wensen en zoekt daar dan het product bij dat de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Als je deze manier van denken toepast, is een renovatie van Groenoord wellicht niet de oplossing, waarmee de gemeenschap het meeste wáár voor haar geld krijgt. Voor veel Schiedammers zal het gerenoveerde bad ten noorden van de snelweg gewoon een heel eind weg zijn en daarom niet aantrekkelijk. Het is misschien wel duurder om twee zwembaden te handhaven, maar wie weet zijn dan je euro´s wel het best besteed.

Tot elf jaar geleden kende Schiedam het schoolzwemmen. Dat won in de afgelopen decennia aan betekenis door de immigratie van gezinnen uit gebieden waar leren zwemmen niet tot de cultuur behoort omdat het weinig zin heeft. In Nederland lopen kinderen echter een grote kans in het water terecht te komen. Daarom zouden ze allemaal zwemmen moeten leren. Niet alleen voor de sport en de gezondheid, maar ook om in geval van nood hun leven te kunnen redden. De opheffing van dat schoolzwemmen was dan ook een grote fout, die nu hersteld kan worden. Als het in de jaren vijftig en zestig te betalen was – toen onze stad veel minder rijk was dan nu – dan moeten de euro´s er toch voor te vinden zijn. Schoolzwemmen levert de zwembaden bovendien gegarandeerde inkomsten op. Zo snijdt het mes aan twee kanten. 

Gemeentebesturen zitten er voor het beleid, niet voor het boekhouden.

Overweeg of het sluiten van zwembad Zuid in de praktijk geen voorbeeld zal worden van ´goedkoop is duurkoop´.