Categorieën

Service

Gemeentearchief komt met geschiedenis van de HAV-bank

Gemeentearchief komt met geschiedenis van de HAV-bank
Uit

Gemeentearchief komt met geschiedenis van de HAV-bank

  • Redactie
  • 04-10-2022
  • Uit
Gemeentearchief komt met geschiedenis van de HAV-bank

SCHIEDAM - 'Wat een ramp', het thema van de Maand van de Geschiedenis 2022, vormde de aanleiding voor het Gemeentearchief Schiedam de geschiedenis van het bedrijf achter het pand van architect Dudok uit te zoeken: de Hollandse Algemene Verzekeringsbank, beter bekend als ‘de HAV-bank'. 

De HAV-Bank bleek een familiebedrijf te zijn geweest, opgericht door Gerrit Willem van Bergen Walraven, die zich op eigen kracht heeft opgewerkt. Het iconische gebouw aan de Gerrit Verboonstraat herinnert aan het bedrijf dat in zestig jaar tijd vanuit Schiedam uitgroeide tot een van de succesvolste verzekeringsmaatschappijen van Nederland. In Utrecht bewaart rechtsopvolger A.S.R. Nederland plakboeken van de HAV-Bank. Na een oproep namen verschillende Schiedammers en Vlaardingers contact met het gemeentearchief op. Hun verhalen brachten het kantoor ‘tot leven’. 

Het boekje ‘De HAV-Bank, een Schiedams familiebedrijf’, is van dinsdag tot en met donderdag op te halen bij de receptie van het Gemeentearchief Schiedam aan het Stadserf. Hier zijn ook enkele vitrines met materiaal te zien. Het is ook af te halen bij het I-punt S’Dam in de Waag. Tevens kunnen Vlaardingers op dinsdag, donderdag en vrijdag aan Plein Emaus 5 bij het Stadsarchief Vlaardingen een exemplaar ophalen. Veel medewerkers van de bank kwamen uit Vlaardingen.  

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten. Dit jaar is het thema ‘wat een ramp’, daar past een verzekeringsbank natuurlijk goed bij!

Aanstaande zondag om drie uur vertelt historicus Leroy Fisscher in het Nationaal Jenevermuseum over de fatale rol die drank speelde toen de Fransen in het Rampjaar 1672 het land binnenvielen. Aansluitend presenteren Merel Blok en Jan van Kampenhout van het gemeentearchief de publicatie over de HAV-Bank.