Categorie├źn

Service

Groen Links wil groene stadswijk op plek van vliegveld

Groen Links wil groene stadswijk op plek van vliegveld
Wonen

Groen Links wil groene stadswijk op plek van vliegveld

  • Redactie
  • 16-12-2021
  • Wonen
Groen Links wil groene stadswijk op plek van vliegveld

Van grijs vliegveld naar groene stadswijk: dat is het plan van Groen Links; foto: Groen Links


SCHIEDAM - Groen Links wil een groene stadswijk bouwen op de ruim 220 hectare grond die het vliegveld in Rotterdam nu inneemt.

Raadsleden Jeroen Postma en Astrid Kockelkoren hebben de afgelopen maanden samen met bewoners en maatschappelijke organisaties en Groen Links-leden gewerkt aan een voorstel voor een wijk van tienduizend woningen, groen en innovatieve bedrijven. Vandaag resenteren zij dit plan in de Rotterdamse gemeenteraad.

Stel je een nieuwe wijk voor die zo groot is als Katendrecht en de Kop van Zuid samen, gecombineerd met een park dat twee keer zo groot is als Het Park bij de Euromast. Dat is het voorstel dat Groen Links doet op de plek van het huidige vliegveld. Astrid Kockelkoren: "Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen en groene plekken in onze stad. Wij willen van het luchthaventerrein een eigentijdse stadswijk maken met mooie, betaalbare woningen middenin het groen."

"Het vliegveld zorgt voor veel geluidsoverlast voor omwonenden. Daarnaast is het een gigantische uitstoter van (ultra)fijnstof, CO2 en stikstof," vult Postma aan. "Dat is in tijden van een klimaat- en een wooncrisis niet meer te verantwoorden. Ook is de economische waarde van al die goedkope vakantievluchten nihil. Met ons plan zorgen we voor een duurzame en gezonde toekomst voor Zestienhoven."

Het plan bevat acht concrete voorstellen om de nieuwe stadswijk te realiseren. Zo roepen de partijen het stadsbestuur op om een goede maatschappelijke kosten- en batenanalyse uit te voeren, met bewoners in gesprek te gaan over hun ideeën over de nieuwe wijk en in te zetten op krimp van het Rotterdamse vliegveld als tussenstap naar sluiting.

Groen Links is niet de enige partij die van het vliegveld af wil. PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie-SGP in de Rotterdamse gemeenteraad willen ook dat het vliegveld verdwijnt.