Categorieën

Service

Hatenboer zet met Datawerf stappen naar digitalisering

Hatenboer zet met Datawerf stappen naar digitalisering
Nieuws

Hatenboer zet met Datawerf stappen naar digitalisering

  • Redactie
  • 25-10-2022
  • Nieuws
Hatenboer zet met Datawerf stappen naar digitalisering

Op bezoek bij Hatenboer; foto's: Datawerf

 
SCHIEDAM - Hatenboer Water is een van de bedrijven die profiteert van het project Datawerf. 

De provincie Zuid-Holland besloot dat project op te starten om ondernemers in de maritieme sector te ondersteunen bij hun digitalisering. Uit het onderzoek Datavolwassenheid was gebleken dat bedrijven vaak wel willen digitaliseren, maar niet waar ze moeten beginnen.

In het project Datawerf wordt een groep relatief kleinere bedrijven in de maritieme sector intensief begeleid bij de digitalisering van hun onderneming. Dat wordt verzorgd door Innovation Quarter. Volgens 'kwartiermaker' Dominique Nieuwpoort is de begeleiding 'van begin tot eind' uniek. Zo biedt Datawerf onder andere een 'expert op locatie' die ondernemers helpt om stappen te zetten in een data IT-vraagstuk. Dat wil zeggen dat voor de duur van zes weken een specialist begeleiding biedt in de organisatie.

Hatenboer Water maakte gebruik van die expert op locatie in Schiedam. De leverancier van water- en filtersystemen aan de scheepvaart kon dankzij deze bijstand een stap maken naar 'meer datagedreven werken'. Richard de Groot van Hatenboer: "Met data kunnen wij onze klanten beter helpen. We kunnen schepen volgen en op het juiste moment en in de juiste haven producten, zoals reserveonderdelen voor installaties, aanleveren. Dit werkt duurzamer en efficiënter. En op die manier loopt onze eigen logistieke keten ook efficiënter." Hij verwacht dat Hatenboer dankzij het datagedreven werken een omzetgroei van vijf procent kan behalen.

De Datawerf is een van de pilots binnen de actieagenda Digitaal MKB Zuid-Holland. Nu de eerste pilot achter de rug is, gaat het project door. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “We hebben ondernemers enthousiast gekregen om mee te doen en zien dat er meer behoefte is aan begeleiding bij digitalisering. In overleg met gemeentes bekijken we welke mkb’ers hulp kunnen gebruiken op het gebied van digitalisering. Niet alleen in de maritieme sector, maar ook daarbuiten. Het is mooi om te horen dat ondernemers dankzij deze experts tijd nemen voor dit proces."

Gedeputeerde Willy de Zoete: "Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet het risico lopen ingehaald te worden door andere internationale partijen op het maritieme internationale speelveld. Mede daarom hopen we als provincie digitalisering in het mkb verder te stimuleren."

De Datawerf kwam tot stand met financiële bijdragen van de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Maritime Delta, Innovation Quarter en de provincie Zuid-Holland.