Categorieën

Service

Herdenking vergeten bombardement in Sodafabriek

Herdenking vergeten bombardement in Sodafabriek
Uit

Herdenking vergeten bombardement in Sodafabriek

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Uit
Herdenking vergeten bombardement in Sodafabriek

SCHIEDAM - Vandaag is de dag van het vergeten bombardement, tachtig jaar geleden. De omgeving van de Schiedamseweg in Rotterdam werd tot getroffen door vele bommen; ook in Schiedam kwamen te neer. Schiedam24 schreef er eerder deze week over, zie hier.

Vanavond wordt stilgestaan bij de slachtoffers en de (geestelijke) schade die de bommenzee - ook wel het 'vergissingsbombardement' genoemd - aanrichtte. Dat gebeurt in de Sodafabriek in Schiedam.

De gevolgen van het bombardement worden er vanaf acht uur herdacht en Anne Rats, actrice van De Stokerij, zal samen met twee jonge talenten in haar theatergezelschap de nieuwe theatertekst 'Het Vergissingsbombardement' voorlezen. De theatermakers laten weten: "In de gemeentearchieven is veel te vinden over de impact van de oorlog op de fysieke stad, maar de verhalen van de mensen, voor wie de oorlog opeens letterlijk in de achtertuin stond, raken langzaam verloren." 

De vader van Rats maakte de Tweede Wereldoorlog mee in Arnhem. Hij vertelde haar er weinig over. Na zijn overlijden besloot de actrice op onderzoek uit te gaan naar zowel het oorlogsverleden van haar eigen vader als de ervaringen van Schiedammers bij haar in de buurt. Dat leidde tot een theaterstuk dat binnenkort te zien is. De persoonlijke verhalen van haar vader en het fictieve verhaal van twee jonge Schiedammers worden erin door elkaar gevlochten.

Reserveren voor vanavond in de Sodafabriek is gewenst. Dat kan hier. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.