Categorieën

Service

Hermes-DVS vecht zich in topduel terug uit verloren positie

Hermes-DVS vecht zich in topduel terug uit verloren positie
Sport

Hermes-DVS vecht zich in topduel terug uit verloren positie

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 10-07-2022
  • Sport
Hermes-DVS vecht zich in topduel terug uit verloren positie

Een blije Nick Statham (links) feliciteert de geëmotioneerde Sebastiaan Braat, en erachter Raja Tasawar Iqbal, die het hoofd koel had gehouden (foto door Louise Melchers)

CRICKET - Hermes-DVS heeft op Harga in een ware cricketthriller afgerekend met directe opponent Rood en Wit en gaat aan de leiding in de Hoofdklasse. Grote man bij de Schiedammers was Sebastiaan Braat met 84 runs not out.

De Haarlemmers begonnen in Schiedam met batten. Kokab Nadeem (40), Anees Davids (26) en Benjamin Thornton (30) kwamen tot aansprekende totalen. Het zag ernaar uit dat op een totaal van 120 à 130 runs de gasten wel aan de kant gezet zouden worden. Wat minder succesvol bowlen en fielden in de eindfase van de Rood en Wit battinginnings deed het totaal toch nog oplopen naar 173 all out (in 45.2 overs). Als bowlers namen Olivier Elenbaas (3), Travis Ackermann (3) en Sebastiaan Braat (2) de meeste wickets. 

Dat totaal van 173 had lager kunnen zijn, vonden de aanhangers van de lichtblauwen, maar anderzijds was het een totaal dat te maken moest zijn. Al snel na de lunch begonnen de supporters daar echter aan te twijfelen. Travis Ackermann (7), Zaffar Chaudhary (4), Ralph Elenbaas (0), Sahil Kothari (2) en Olivier Elenbaas (0) leken vandaag wel gesponsored te worden door 'SnelWeg'. 19 voor 5 was de weinig hoopvolle tussenstand. 

Met Nick Statham (ingegaan als nummer 6) en captain Sebastiaan Braat (ingegaan als nummer 7) begon de ommekeer. In voetbaltermen zou je gerust kunnen spreken van een 'remontada'. Statham, de speler van Hermes die door de jaren heen bij deze club de meeste runs op zijn naam heeft staan en international Braat, kwamen niet snel op gang. Het totaal liep tergend langzaam op, maar het liep op. En ook, langzaam ging het tempo omhoog. Zesjes waren ver te zoeken, alleen Braat sloeg er aan Schiedamse zijde één, maar met een flink aantal viertjes (10 voor Braat en 4 voor Statham) kon het publiek geleidelijk aan meer genieten van vuurwerk. 

De spanning zat er flink op. Dat de referees vandaag niet hun beste dag hadden (daar hadden beide kanten last van), verhoogde de beladenheid in de wedstrijd. De spelers van Rood en Wit wisten dat Statham en Braat de laatste 'prijswickets' waren. En dat lieten ze herhaaldelijk hardop weten ook, met hun "come on boys, come on, just one wicket, one wicket, come on boys". Dat was niet bepaald  respectvol voor de 'staart' van Hermes die nog klaar zat. 

Een remontada dankzij Statham en Braat? Ja, dat was het. Ze begonnen hun partnership op een totaal van 19 en pas op 160 runs kwam er een einde aan. Statham werd gevangen door Alexander de Graaff. Uit precies honderd ballen produceerde Statham 55 runs. De routinier had er wel even de smoor in dat hij niet samen met Braat de overwinning binnen had weten te slepen (dat was bijna gelukt), maar zijn bat ging toch nog voorzichtigjes omhoog en dat was helemaal terecht.

Nog 14 runs waren er toen nodig voor de zege. Als nummer 8 ingaand moest Raja Tasawar Iqbal het dan - met een schaars wordend aantal overs nog voor de boeg - maar af gaan maken met Braat. Hij hield het hoofd koel, tikte twee keer een run en kreeg Braat op het juiste moment weer aan slag. Braat hield het hoofd koel en met een paar rake klappen en als laatste een bij de Rood en Wit wicketkeeper en fielders doorschietende bal was het zover. En toen kwamen de emoties eruit bij Braat en zijn mannen. 

Bij Rood en Wit waren het Anees Davids (3) en Jason Smith (2) die de meeste wickets op hun naam kregen.