Categorieën

Service

Het Vergissingsbombardement in Arnhem

Het Vergissingsbombardement in Arnhem
Uit

Het Vergissingsbombardement in Arnhem

  • Redactie
  • 09-09-2024
  • Uit
Het Vergissingsbombardement in Arnhem

ARNHEM - De Stokerij brengt ‘Het Vergissingsbombardement' in Arnhem. Dit in het kader van 'Tachtig jaar Operatie Market Garden'.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd. De vader van Anne Rats, theatermaker bij De Stokerij, woonde toen als achtjarige jongen in Arnhem, en die stad werd ook getroffen door de bommen van de geallieerden. Behalve zo'n achthonderd Nijmegenaren kwam naar verluidt ook 57 Arnhemmers om het leven die dag.

Pa Rats vertelde Anne er weinig over. Na zijn overlijden besloot ze op onderzoek uit te gaan naar zowel het oorlogsverleden van haar eigen vader als de ervaringen van Schiedammers, de inwoners van de stad waar zij woont. Want ook in Schiedam en vooral Rotterdam was er sprake van een vergissingsbombardement: op 31 maart 1943 hadden geallieerde bommenwerpers het gemunt op de werf Wilton-Fijenoord. In plaats van de Wiltonhaven werd echter vooral de Merwehaven onder een bommentapijt bedolven. Er is vaak gezegd dat de piloten onvoldoende zicht hadden, maar getuigen spreken van een stralende dag, die 31ste maart. Hoe dan ook kwamen er zo’n zeventig bommen neer in Rotterdam-West, in Bospolder-Tussendijken. De Schiedamseweg, de Hudsonstraat en veel straten eromheen, zoals de Korfmakerstraat, de Tweede Gijsingstraat en de Zeilmakersstraat werd in puin gelegd. Onder de honderden dodelijke slachtoffers waren ook tenminste 24 Schiedammers.

Het onderzoek van Rats leidde tot een theaterstuk dat vorig jaar verschillende keren in Schiedam werd opgevoerd. Onder meer op 4 mei bij de voormalige werf Wilton-Fijenoord.

Dezelfde werkwijze volgde ze in Gelderland. Opnieuw ging Rats de archieven in, dit keer ook nadrukkelijk met haar vader voor ogen. Rats: “Ik wilde iets maken over de impact van de oorlog op een jonge generatie mensen en rond de oorlog hing, omdat mijn vader er nooit over praatte, altijd een groot mysterie. Ik dook in 2023 de archieven van Schiedam in en wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden. Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden.”

‘Het Vergissingsbombardement' is volgende week, op 17 en 18 september te zien in theater Oostpool. Na afloop van de voorstellingen zal een nagesprek plaatsvinden.