Categorieën

Service

Hollands Kroon wil voorbeeld nemen aan Schiedam

Hollands Kroon wil voorbeeld nemen aan Schiedam
Nieuws

Hollands Kroon wil voorbeeld nemen aan Schiedam

  • Redactie
  • 09-07-2023
  • Nieuws
Hollands Kroon wil voorbeeld nemen aan Schiedam

7 juni, de nieuwe burgemeester Jules Bijl nodigt minister Dilan Yeşilgöz (r) en medewerkers van het Openbaar Ministerie binnen in De Steigers


SCHIEDAM - Schiedam wordt als voorbeeld genomen in Hollands Kroon. In het Noord-Hollandse Anna Paulowna vraagt de fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) - de gemeente aan de Hollandse kant van de Afsluitdijk - of het college aan de gang wil met het project om met afgepakt crimineel geld een maatschappelijk project te realiseren.

Dit in navolging van het project De Steigers in de Schiedamse Gorzen; in het voormalige clubhuis aan de Dwarsstraat wordt daar gewerkt om jongeren die de aansluiting met de burgerlijke maatschappij dreigen te missen, een vak te leren. De kracht zit hem volgens (nu demissionair-) minister Dilan Yeşilgöz, die De Steigers een maand geleden opende, in de combinatie van de koppeling van de omgeving waarin criminelen zich ten koste van de samenleving rijk frauderen, handelen of stelen, en die van de mensen die daar schade van ondervinden. Zo komt het foute geld uiteindelijk weer de wijken ten goede.

OHK weet dat Yeşilgöz meer projecten wil realiseren, stelde vragen, en kreeg als antwoord van B&W dat er contact over is opgenomen met het ministerie. Dat liet weten dat het ministerie van Justitie en Veiligheid met verschillende partners bezig is een beperkt aantal pilots op te starten, zo wordt er vanuit Anna Paulowna gemeld. “Het voornemen is om daarna in andere gemeenten vervolgpilots op te starten om de verkenning van het maatschappelijk herbestemmen van afgepakt crimineel vermogen zo breed mogelijk in te steken", aldus het college in de Noord-Hollandse gemeente.

"Het is dan ook mogelijk voor gemeenten om hierbij aan te haken, mits de randvoorwaarden passen. Het moet idealiter immers gaan om afgepakt crimineel vermogen terug te geven aan de wijk die het meest te lijden heeft gehad onder diezelfde criminaliteit. Bovendien betekent dit ook dat de pilot een bepaalde maatschappelijke meerwaarde zal moeten creëren wil het kans van slagen hebben. Zo zal in Schiedam met afgepakt crimineel vermogen een leerwerkplaats voor jongeren worden ingericht om hen – en daarmee ook de wijk – weerbaarder te maken tegen de verleidingen van (ondermijnende) criminaliteit.’”

Zie ook deze video van de openingshandeling en hier het verslag van de openingsmiddag met de bedoelingen van het project. Daaruit blijkt ook dat het opstarten van een project als De Steigers allerminste gesneden koek is.