Categorieën

Service

Hondendrollenoorlog? - wel als je de media mag geloven

Hondendrollenoorlog? - wel als je de media mag geloven
Nieuws

Hondendrollenoorlog? - wel als je de media mag geloven

  • Redactie
  • 08-04-2022
  • Nieuws

SCHIEDAM - De ellende met hondendrollen in de Gorzen, van alle tijden helaas, geeft dezer dagen een inkijkje in de werking van de media.

Marcel Wijnstekers van het Algemeen Dagblad was de eerste die de tijd nam om eens langs te gaan in de wijk die vele hondenliefhebbers kent - en ook heel wat mensen die de dieren, of in ieder geval de manier waarop hun baasjes met ze omgaan, haten. Hij sprak een cv-installateur uit de wijk die 'stampvoetend' zei er 'helemaal klaar mee te zijn', de ellende van poep op de stoep. Als hij de buurvrouw vraagt waarom ze de stront na gedane zaken niet opruimt, krijgt hij naar zijn hoofd dat hij er zich niet mee moet bemoeien.

Toch zijn de assertieven die zich ergeren aan het feit dat hondenbezitters lak hebben aan hun buren, die het balletje nu aan het rollen brengen. Wijnstekers hoorde van mensen die het er niet bij lieten zitten, en de drollen op straat benadrukten door er een cirkel omheen te trekken, met krijt bijvoorbeeld, en terloops ook nog een pijl te tekenen naar de woning waar de vermoedelijke afzender van de ontlasting huist. Of er een huisnummer bij te zetten.

De goedbekrijte en goedgebekte bewoners die het er niet bij laten zitten dat ze steeds maar geconfronteerd worden met stront aan de knikker in hun straat, lijken de hondenbezitters-met-bemoeijeernietmeementaliteit nu toch in het nauw te hebben gedreven. De hondenbaasjes beklaagden zich al bij wijkregisseur Marcel Kreuger. 'Het is hier net Rusland tegen Oekraïne', tekent de AD-journalist op uit de mond van een van de mensen die zich aangevallen voelt.

Iedere Schiedammer ziet het voor zich, zeker wie de Gorzen een beetje kent. Kleurrijk volk, en serieuze problematiek klaarblijkelijk, want door de jaren heen onoplosbaar. Gaat ook niet gebeuren met de werkwijze die de cv-monteur zich voorneemt: "Vanaf nu smeer ik de stront hoogstpersoonlijk op de voordeur van elk vervuilend baasje.”

Dan storten de media zich erop: Hart van Nederland besluit af te reizen naar Schiedam-Zuid. In de Piet Sandersbuurt vindt de verslaggever bewoners die wel een boekje open willen doen, waaronder actieve wijkbewoner pur sang, Sjaak Bijloo. De ellende blijkt niet uit de lucht gegrepen, maar de 'tegenacties' lijken vrucht af te werpen: "Sinds dit gaande is met die briefjes, gaat alles beter. Sindsdien trap ik niet meer in zo'n verse drol", vertelt een mevrouw die de laatste tijd minder met een stokkie aan de zolen van haar schoenen heeft hoeven wroeten. 

Linda, het blad en de site, wil gezien de reportage van Hart van Nederland ook 'iets' met de zaak. Het blad kopt: "Hondendrollenoorlog in Schiedam escaleert: 'Ik heb de deur bewerkt met poep'. En: "In de Schiedamse wijk Gorzen ligt de stoep vol hondendrollen en hangt er om de paar meter een boos briefje." Afijn, zo gaat dat blijkbaar. Op jacht naar de kliks. Maaruh: zou de 'oorlog' om de drol niet eens een mooi moment zijn om werkelijk wat aan de problemen te doen? Want het bestaat toch niet dat het hondenbezitters echt worst zal wezen waar hun dieren hun behoefte doen - als zij toch niet van plan zijn om de gevolgen op te ruimen? En het kan toch ook niet dat niemand nooit niks ziet - de mensen van de Lichtblauwe Brigade en andere 'controleurs' voorop? En het zal toch niet zo wezen dat als iemand de hondenbaas vraagt waarom deze de uitwerpselen van zijn of haar huisdier niet opruimt, dat deze Schiedammer langer dan twee tellen moet nadenken voor hij of zij gegeneerd door de knieën gaat om deemoedig de fout goed te maken: met zakje op drol af, en hop in de vuilnisbak ermee. "Ogen dicht en pakken die hap", zoals een Gorzenese dat zegt.