Categorieën

Service

Huisman werkt aan kraan voor onderzeeërs

Huisman werkt aan kraan voor onderzeeërs
Nieuws

Huisman werkt aan kraan voor onderzeeërs

  • Redactie
  • 17-06-2020
  • Nieuws

SCHIEDAM - Huisman Equipment werkt aan de bouw van een kraan voor op zijn eigen kade. De kraan moet onderzeeboten gaan tillen.

Huisman ontwikkelde de kraan, die in de toekomst de onderzeeërs moet gaan tillen, vanuit de productiehal naar de Wiltonhaven - en andersom. Het Schiedamse bedrijf kondigde afgelopen najaar aan een rol te willen gaan vervullen in de bouw van deze schepen. Onder meer de Nederlandse defensie staat voor een vernieuwing van hun bestaande vloot aan onderzeeërs.

Huisman zou dan gaan werken onder de regie van een 'hoofdaannemer'; volgens het ministerie van Defensie zijn er voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Nederlandse marine voor die positie nog drie partijen in de race. Het gaat om de Franse Naval Group, Saab Kockums (Zweden) en Thyssen Krupp Marine Systems uit Duitsland.

Volgens staatssecretaris Barbara Visser hecht de regering groot belang aan betrokkenheid van Nederlandse bouwers. ”De Nederlandse marinebouwsector moet een zo goed mogelijke positie verkrijgen in de toeleveringsketens van buitenlandse werven. Een goede positie als toeleverancier biedt de Nederlandse bedrijven en kennisinstituten de kans om de eigen kennis en kunde te vergroten, waarvan defensie ook weer profiteert.”

Huisman ziet voor zichzelf een rol weggelegd bij het ontwerp en de bouw van de drukhuis van nieuwe onderzeeboten. Ook het samenstellen van onderdelen inclusief scheepsbouwkundige systemen wil Huisman op zich nemen en het bedrijf kan de totale assemblage en het testen van de onderzeeboten faciliteren.

"Met de recent ontwikkelde Huisman Submarine Handling Crane kunnen complete onderzeeboten veilig en eenvoudig vanuit de productiehal naar de haven getransporteerd worden en vice versa. De Huisman onderzeeboot-faciliteit is met deze kraan ‘fit for purpose’ en biedt grote voordelen en minimale investeringsrisico’s voor de overgebleven drie OEM-partners voor het vervangen van de Nederlandse Walrus klasse onderzeeboten", aldus Huisman.

Zie ook dit artikel.