Categorieën

Service

Huren particuliere woningen in Schiedam stijgen 8,6 procent

Huren particuliere woningen in Schiedam stijgen 8,6 procent
Wonen

Huren particuliere woningen in Schiedam stijgen 8,6 procent

  • Redactie
  • 17-01-2024
  • Wonen
Huren particuliere woningen in Schiedam stijgen 8,6 procent


SCHIEDAM - Niet alleen koopwoningen in Schiedam zijn duurder dan ooit; ook huurwoningen in particuliere handen kosten momenteel meer dan ooit tevoren.

Een vierkante meter woninghuur komt op 17,38 euro per maand in de stad. Een jaar geleden was dit zestien euro. Dat betekent een verhoging van 8,6 procent. Ter vergelijking: huren van sociale huurwoningen mochten per afgelopen juli maximaal 3,1 procent omhoog.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar stabiliseerde de huurprijs van Schiedamse woningen enigszins, tussen de zestien euro en 16,54 euro. Vijf jaar geleden was de huur per meter in Schiedam nog 12,35 euro.

Dat blijkt uit cijfers van Pararius. Dat noemt zich ‘het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland’. Via het platform kunnen professionele makelaars hun beschikbare woningaanbod presenteren. Het noemt zich ook het grootste expatverhuurplatform van Nederland. Meer dan 4.500 verhuur- en verkoopspecialisten melden hun aanbod op Pararius aan.

De gemiddelde huren in Schiedam zijn ongeveer op het niveau van Rotterdam-Charlois. In IJsselmonde en Prins-Alexander zijn de huren lager. Maar in de meeste Rotterdamse wijken ligt de gemiddelde huur hoger dan in Schiedam: in Delfshaven 18,55 euro, in Kralingen 19,81 euro, in het centrum 21,74 euro. En dan blijft Rotterdam de goedkoopste stad om te huren van de vier grote steden. Ook al was de gemiddelde huurverhoging er met 9,6 procent de grootste van de vier. In Amsterdam stegen de huren met 5,9 procent naar gemiddeld 27,28 euro per meter per maand. In Den Haag en Utrecht was dat respectievelijk 8,4 procent (naar € 19,35) en 4,5 procent (naar € 20,17). Schiedam is gemiddeld nog goedkoper dan gemiddeld in Nederland, waar de meterprijs volgens Pararius op € 18,01.

De woningbemiddelaar constateert dat meer en meer huurwoningen te koop worden aangeboden. Waar een jaar geleden nog 4,5 procent van de woningen die te koop worden gezet tot dan een huurwoning was, is dat in het laatste kwartaal 2023 bijna acht procent.

Pararius baseert zijn cijfers op woningen die afgelopen kwartaal nieuwe huurders kregen. Op de website werden in de laatste drie maanden van 2023 18.935 woningen aangeboden. Het gaat zowel om woningen die ‘kaal’ worden verhuurd, als ‘gestoffeerd’ of ‘gemeubileerd’ en het gaat zowel om appartementen en studio’s als eengezinswoningen. In ongeveer vijftien procent van de verhuringen gaat het om kale huurwoningen, die meestal door institutionele beleggers worden aangeboden. De rest is gestoffeerd en/of gemeubileerd. Die zijn in het algemeen vooral in handen van particuliere beleggers. ‘Studentenkamers’ (een woning van minder dan veertig vierkante meter) en woningen met een huur van minder dan € 808,06 - de huurgrens - zijn niet in de cijfers meegenomen.