Categorie├źn

Service

Ieder kan prikafspraak maken, of is dat niet de bedoeling?

Ieder kan prikafspraak maken, of is dat niet de bedoeling?
Gezond

Ieder kan prikafspraak maken, of is dat niet de bedoeling?

  • Redactie
  • 01-10-2022
  • Gezond
Ieder kan prikafspraak maken, of is dat niet de bedoeling?

SCHIEDAM - Er bestaat onduidelijkheid over het maken van een afspraak voor een herhaalprik met het Coronavaccin. Volgens het ministerie kan iedereen die geboren is in of voor 1953 of een uitnodiging ontvangt een afspraak maken voor een inenting. De praktijk leert dat ook jongere en gezonde mensen zonder probleem een afspraak maken.

Volgens het ministerie kunnen mensen van twaalf tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico de prik krijgen 'nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd'. Wanneer het zo ver is, moeten mensen duidelijk hebben door de sociale mediakanalen van bijvoorbeeld de GGD, het RIVM of het ministerie te volgen. Zo meldt het RIVM op de site nog steeds: "In het najaar kan iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen Corona heeft afgerond de herhaalprik krijgen. Als eerste worden mensen met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd . Daarna kan iedereen van twaalf jaar de Coronaprik halen vanaf drie maanden na de laatste prik of drie maanden na de laatste coronabesmetting."

GGD GHOR Nederland meldde gisteren op twitter: "Op http://coronavaccinatie.nl/herhaalprik staat wie een afspraak mag maken voor de #herhaalprik: mensen geboren in 1952 of eerder én zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers krijgen een brief van hun werkgever en moeten deze meenemen naar de afspraak. Andere mensen kunnen nog geen herhaalprik krijgen."

Toch blijkt het mogelijk - en vandaag ging het wel zeer makkelijk - om een afspraak te maken voor gezonde mensen die na 1953 geboren zijn. 

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt overigens weer meer Coronabesmettingen tegen te komen. De gezondheidsdienst spreekt van 173 positieve testen in de regio afgelopen dinsdag, tegen gemiddeld honderd per dag enkele weken geleden.