Categorie├źn

Service

Internationale belangstelling voor zeehavens Schiedam

Internationale belangstelling  voor zeehavens Schiedam
Wonen

Internationale belangstelling voor zeehavens Schiedam

  • Kor Kegel
  • 01-11-2017
  • Wonen
Internationale belangstelling  voor zeehavens Schiedam
SCHIEDAM – Wetenschappers in Noord-Amerika en Europa volgen nauwlettend de ontwikkelingen in en rond de zeehavens van Schiedam. En op de Hogeschool Rotterdam en de Technische Universiteit Delft is het maritiem cluster van Schiedam flink in de belangstelling van studenten. De maritieme en offshore-toekomst van Schiedam is een interessante materie om op af te studeren.

Dat zei Nathalie Gouweleeuw dinsdagavond in haar slottoespraak na een veelzijdige ‘conferentie’ die door tweehonderd ondernemers, bewoners, politici en ambtenaren werd bijgewoond in het prachtige onderkomen van GustoMSC aan de Karel Doormanweg, middenin het maritieme cluster.

Gouweleeuw is als wethouder verantwoordelijk voor de maritieme ontwikkeling. Ze benadrukte de unieke kwaliteiten van de omgeving van de Wilhelminahaven en Wiltonhaven, waar zich steeds meer internationale bedrijven vestigen die wereldspelers en zelfs wereldleiders zijn op hun specifieke gebied, zoals Huisman, Mammoet, SBM Offshore, Heerema, Boskalis, HSM, Damen en Wärtsilä. Er heeft zich gaandeweg in het zeehavengebied van Schiedam een kennisniveau van ontwerp tot bouw verzameld, die een specifiek verschil laat zien met andere delen van de Mainport Rotterdam tussen de Tweede Maasvlakte en Dordrecht-Werkendam. En het is nu van belang om de verdere uitbreiding te faciliteren met oog voor de woon- en leefomgeving.

En daarom zei wethouder Gouweleeuw hoe belangrijk ze het vindt dat de havennetwerken worden gekoppeld aan de stedelijke netwerken, waardoor ondernemers en bewoners veel meer begrip voor elkaar krijgen. Bewoners zijn door de welvarende industrie geneigd enige overlast voor lief te nemen. Ondernemers zijn geneigd bij hun investeringen meer oog te hebben voor het behoud van leefbaarheid in de directe omgeving. Nathalie Gouweleeuw sprak van een ontwikkeling waar iedereen blij mee kan zijn.

En ze toonde zich superverheugd dat de gemeente Schiedam en het bedrijfsleven bij de versterking van het maritiem cluster in combinatie met een gezonde leefomgeving de volle ondersteuning krijgen van het Havenbedrijf Rotterdam, de Verkeersonderneming, de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid. “We zijn met ons allen bezig Schiedam te vernieuwen! Samen!”