Categorieën

Service

Jenevermuseum houdt uitverkoop

Jenevermuseum houdt uitverkoop
Uit

Jenevermuseum houdt uitverkoop

  • Redactie
  • 18-01-2022
  • Uit
Jenevermuseum houdt uitverkoop

Foto: Jenevermuseum


SCHIEDAM - Uit protest tegen de verplichte sluiting houdt het Jenevermuseum morgen uitverkoop. In een ludieke protestactie worden alle werken die in de Melcherszaal getoond worden, te koop aangeboden. Dat maakt het museum tot galerie, en die mag wel open.

De initiatiefnemers willen met de actie een 'culturele en mentale booster' geven aan ieder die het Jenevermuseum een warm hart toedraagt.

In de Melcherszaal is momenteel de tentoonstelling Van Fles naar Kunst Werkt te zien. Die omvat - bij gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Kunst Werkt - het werk van dertig kunstenaar die met de karakteristieke kelderfles als uitgangspunt, aan het werk zijn gegaan. "Het resultaat is een verscheidenheid aan kunstwerken gebaseerd op echt Schiedams erfgoed", aldus het museum.

Met deze actie sluit het Jenevermuseum naar eigen zeggen aan bij de aandacht die de Museumvereniging vraagt voor de nijpende situatie in de culturele sector. "Zaterdag ging de Bijenkorf open, de IKEA ging open. ‘Doorstroomlocaties’ werd dat zo mooi genoemd de afgelopen twee jaar. De musea, toch altijd in diezelfde categorie geplaatst en bewezen veilig, bleven dicht. Waarom? Mark Rutte legde het tijdens de persconferentie vrijdag uit: omdat dit teveel 'verplaatsingen' zou opleveren. Hoe belangrijk en succesvol ook, de 450 musea in Nederland staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar die 85.000 winkels", aldus de Museumvereniging.

Tientallen theaters, concertzalen én musea in heel Nederland houden aanstaande woensdag ludieke protestacties; van kapsalon tot gymklasje en van amateurkunstbeoefening tot yogaclub. Het Jenevermuseum op de Lange Haven zet morgen tussen elf en vijf de deuren van de Melcherszaal open. "Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop ,dus past het Jenevermuseum de geldige maatregelen toe."