Categorieën

Service

Jonge Amsterdammer krijgt jaar voor explosie Nwe Damlaan

Jonge Amsterdammer krijgt jaar voor explosie Nwe Damlaan
Nieuws

Jonge Amsterdammer krijgt jaar voor explosie Nwe Damlaan

  • Redactie
  • 04-07-2023
  • Nieuws
Jonge Amsterdammer krijgt jaar voor explosie Nwe Damlaan

Foto: Flashphoto


SCHIEDAM - De zeventienjarige Salih A. uit Amsterdam-Zuidoost krijgt één jaar jeugddetentie plus ‘jeugd-tbs’ voor het aansturen van drie bomaanslagen in augustus. Het gaat om de ontploffing op de tweede verdieping van een flat aan de Nieuwe Damlaan/Nieuwlandplein plus twee explosies in Amsterdam. Zo bericht de krant Het Parool.

Op 29 augustus ontplofte tussen drie en vier 's nachts een explosief, een knal die 'tot in Vlaardingen' werd gehoord. Niemand raakte gewond. Meerdere woningen liepen wel schade op. Enkele bewoners van omliggende woningen moesten in de nacht tijdelijk hun huis verlaten.

A. heeft volgens de rechtbank de jongen die het explosief bij de flat aan de Nieuwe Damlaan zou plaatsen naar de woning gebracht en wachtte tot deze klaar was. Dat hij die jongen niet kent, zoals A. in zijn verweer stelde, noemen de rechters ‘volstrekt ongeloofwaardig’ gezien hun uitvoerige contact. Hij lijkt ook op bewakingsbeelden te staan en zijn dna zat op een gebruikte tas.

Justitie had twee jaar cel en een ‘pij-maatregel’ gevorderd (plaatsing in een jeugdinrichting, ‘jeugd-tbs’ in de volksmond), maar omdat de rechtbank A.’s rol maar bij de helft van de aanslagen bewezen acht, gaat daar een jaar vanaf. Wel krijgt hij jeugd-tbs, vanwege de ernstige misdrijven, omdat hij ‘een verharde jongen’ is en zelf niet inziet dat hij kampt met zware problemen.

Een 19-jarige man uit Almere werd in mei door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de ontploffing. De rechtbank stelde toen niet zeker te zijn wie van de twee mannen die in beeld waren het explosief daadwerkelijk plaatste.