Categorieën

Service

Aan de Schie komen dertien appartementen, en een B&B

Aan de Schie komen dertien appartementen, en een B&B
Nieuws

Aan de Schie komen dertien appartementen, en een B&B

  • Ted Konings
  • 17-03-2024
  • Nieuws
Aan de Schie komen dertien appartementen, en een B&B

Klaas Kapteijn: "We vinden het erg leuk om panden met een historie te herstellen en weer een functie te geven."


SCHIEDAM - Schiedam krijgt er twee appartementengebouwen en een bed & breakfast bij. Het gaat om opvallende historische gebouwen in het Dirkzwagerkwartier: de Sint Joris Doele en het pakhuis aan de Schie, aanpalend. 

Ontwikkelaars zijn Klaas Kapteijn en Theo Buwalda, compagnons die al meer ombouwprojecten in Schiedam op hun naam hebben.

In totaal gaat het om dertien appartementen die in de twee panden worden gerealiseerd. Zes in de Sint Joris Doele, zeven in het pakhuis. Beide panden krijgen/houden ook nog een publieksfunctie: de Sint Joris Doele blijft een evenementenlocatie en in het pakhuis komen twee bed & breakfastkamers. 

De plannen lopen al langere tijd, vertelt Kapteijn. Voor het pakhuis aan de Schie zijn de vergunningen rond, de aanvraag voor de juiste papieren voor verbouw van de Sint Joris Doele loopt nog, al anderhalf jaar. Binnenkort wordt met de verbouwing van het pakhuis - lang in gebruik bij Dirkzwager - begonnen. “We denken dat dat voor de zomer klaar kan zijn,” 

Kapteijn en Buwalda zijn al lange tijd partners in een maatschap. Eerder bouwden ze ‘In den rooie koffer’ in de Tuinlaan om (tot twaalf appartementen) alsook het pand van timmerfabriek Van Hattum in de Lange Nieuwstraat (negen woningen). Daar restaureerde het stel een klassiek plafond met ornamenten. “Kostte twaalfduizend euro. Dat geld krijg je er nooit uit, maar we hebben het wel gedaan.” 

Kapteijn kwam vijftien jaar geleden naar Schiedam, en heeft de stad sindsdien zien opbloeien. “Ik kom oorspronkelijk uit Vlissingen.” Toen hij in Rotterdam zijn werk vond, verkaste hij van de Zeeuwse havenstad naar Schiedam. “Die twee steden hebben wel wat van elkaar: alle twee een beetje rauw, arbeideristisch. Het waren toen ook allebei artikel-12 gemeenten (onder curatele van het rijk, red.) Maar Schiedam is er in die tijd duidelijk op vooruit gegaan.”

De twee firmanten kochten de Sint Joris Doele na enige verwikkelingen al een kleine twee jaar geleden. Paul de Graaff kocht het pand ergens eind jaren tachtig, toen nog als een bouwval, na een verwoestende brand. Het rijksmonument stamt uit 1743, toen het werd gebouwd als ‘clublokaal’ voor de plaatselijk schutterij. De Graaff herstelde het pand grondig en nutte het samen met partner Martine van Eijk jarenlang uit als trouw-, vergader- en feestlocatie. Door de jaren heen vonden er vele voor Schiedam belangrijke en leuke bijeenkomsten plaats. Om er een paar te noemen: de Schiedamse afdeling van zakenclub BNI vergaderde er jarenlang wekelijks, tijdens de Dag voor de Duurzaamheid 2017 werden er vele plannen gemaakt voor een mooie Schiedamse toekomst tijdens een ‘stadsbuffet’ en Cultuurcafé Doeleplein 1 bracht Schiedammers met ideeën en goede smaak in de jaren 2016 en ’17 bij elkaar. Ook de Maand van de Geschiedenis kende bij herhaling zijn ‘finale’ in ‘de Doele’.

Buwalda en Kapteijn willen die historie graag doorzetten. “Dat vinden wij wel erg leuk.” Beiden hebben iets met historie, dus het pand zijn historische publieke functie laten behouden… ja! Wat hen betreft wordt de Sint Joris Doele weer een serieuze optie voor ieder in de stad die iets te organiseren of vieren heeft. De afgelopen tijd waren er al enkele vergaderingen, een ’21 jaar feest’, een pensioneringsfeest. Brasserie Stadhuis verzorgt in de regel de catering (‘zij hebben hier de sleutel’), ook al kunnen huurders dat natuurlijk ook zelf regelen. Om een idee te hebben van de kosten: “We rekenen honderdvijftig euro per uur, kale huur.”

De ruimten op de begane grond van het pand zijn grondig verbouwd en anders ingedeeld. De inrichting blijft in historische stijl, ook al is die anders dan in het verleden, en ontbreken bijvoorbeeld de werken van De Graaff, die ook fotograaf was. Buwalda is volgens Kapteijn de man van de goede smaak en kennis van historische spullen. “Hij is zo iemand die als wij een voetbalwedstrijd op tv kijken, in de tussentijd op internet van alles koopt.” Kunst, opvallende voorwerpen, spullen met een verhaal, een geschiedenis.

Achter het gebouw komt, na realisatie van de nieuwe woningen die in het gebied worden gebouwd, ook weer een tuin. Daarin is nu al een schuur omgebouwd tot ‘In den rooie koffer’ nummer twee, een ‘speak-easy’ waar het met enkele tot een twintigtal vrienden goed borrelen is.

Het enige dat echt anders is dan in het verleden is volgens Kapteijn de vergunning. “Die gaat maar tot elf uur ’s avonds.” Bruiloftspartijen en andere feesten, dat zit er dus niet meer zo in. Wat er wel al op de agenda staat: “Een Ronde Tafelbingo.” Dan verwacht de serviceclub voor 40-minners zo’n honderdtwintig mensen.

Kapteijn en Buwalda kunnen werk maken van de verhuur omdat ze zelf ook kantoor houden - met hun vastgoedontwikkel- en -verhuuractiviteiten - in het pand. Ook Bobby’s Gin heeft er sinds kort een kantoor betrokken.

Voorlopig, zo vertelt Kapteijn, is het nu, met de verbouwing van deze twee panden in volle ontwikkeling, wel even pas op de plaats, met het herontwikkelen van monumentale historische panden. “Natuurlijk kunnen zich altijd buitenkansjes voordoen… maar het moet ook gewoon betaald.” De twee ondernemers kozen er voor om in Schiedam de panden in eigendom te houden en dus huisbaas te worden van de huurders, meestal expats; elders werden panden ontwikkeld en weer afgestoten. De pas op de plaats heeft er - behalve dat ‘we alles hier houden’ en het geld dus vooralsnog in de panden blijft zitten, - ook mee te maken dat de aankoopprijzen voor vastgoed momenteel hoog zijn, net als de rente. En dan laat Kapteijn merken dat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan: “We zijn wel met de gemeente in gesprek over het badhuis aan de Lange Haven…”