Categorie├źn

Service

Keemink met Oranje op EK tegen sterk Rusland

Keemink met Oranje op EK tegen sterk Rusland
Sport

Keemink met Oranje op EK tegen sterk Rusland

  • Redactie
  • 28-05-2021
  • Sport
Keemink met Oranje op EK tegen sterk Rusland

VOLLEYBAL -  Wessel Keemink speelt in september met het Nederlands team op het Europees Kampioenschap volleybal tegen Rusland, Turkije, Finland, Spanje en Noord-Macedonië. 

Die landen vormen poule C van het kampioenschap, zo bleek gisteren uit de loting in Helsinki. Nederland, dat zich onlangs in Apeldoorn plaatste voor het EK in Finland, Estland, Polen en Tsjechië, speelt de groepswedstrijden in Tampere, Finland. 

Rusland, de nummer twee van de Europese ranglijst, is de torenhoge favoriet in poule C. Rusland (inclusief de voormalige Sovjet-Unie) is het meest succesvolle land in de geschiedenis van het volleybal kampioenschap. Het land won veertien keer goud, voor het laatst in 2017.

Achter Rusland is Nederland, achtste op de Europese ranglijst, het hoogst geklasseerde land, maar Turkije en Finland zijn landen die net als Oranje tot de Europese subtop behoren. Ook Spanje en Noord-Macedonië kunnen behoorlijk goede teams opstellen.

Schiedammer Wessel Keemink (27) gaat het kampioenschap zijn derde EK betekenen. Hij werd met zijn ploeg Karlovasko, waar hij sinds december speelt, kampioen van Tsjechië. Hij sprak op voorhand uit het leuk te vinden als de loting Oranje zou koppelen aan Tsjechië, maar dat komt er vooralsnog niet van. Finland, als het andere thuisland, had hij ook graag tegenover zich, en wat dat betreft is zijn wens vervuld. Polen wilde Keemink juist ontlopen, en ook dat lukt volgens de loting.

De top vier van iedere poule plaatst zich voor de achtste finale. Nederland won één keer goud op het EK, in 1997. Daarnaast won Oranje twee keer zilver en twee keer brons. Spanje won goud in 2007. Het EK wordt gespeeld van 1 tot en met 19 september.