Categorieën

Service

Komt de Gondelvaart terug?

Komt de Gondelvaart terug?
Uit

Komt de Gondelvaart terug?

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 06-10-2023
  • Uit
Komt de Gondelvaart terug?


SCHIEDAM - Komt de gondelvaart weer terug op de vernieuwde Brandersfeesten? Dat was een van de vragen op de persconferentie waarin het bestuur en de commissies voor de vernieuwde Brandersfeesten werden gepresenteerd.

Voorzitter Pim Koning: "We hadden deze vraag verwacht. We kennen de populariteit van de gondelvaart. Het is daarom misschien een teleurstellend antwoord, maar op dit moment is het geen 'ja', maar ook géén 'nee'. Nadat we ons de afgelopen weken op het samenstellen van een bestuur en de commissies hebben geconcentreerd en op het formuleren van een visie, en woensdag het eerste gesprek met de gemeente hebben gehad, met wethouder Frans Hamerslag, en de steun voelen, gaan we nu vervolgens de programma-onderdelen invullen. Daarbij is cruciaal wat de Schiedammers graag willen, maar zullen we er uiteraard ook rekening mee moeten houden wat anno nu mogelijk is. We zullen zowel oog moeten hebben voor tradities, als open moeten staan voor vernieuwingen."

John van Oudenaarde van de programmacommissie: "Vooropgesteld is dat ik positieve herinneringen heb aan de gondelvaart. Ik heb er als toeschouwer vanaf de kades van genoten en ik heb ook enkele malen als deelnemer met het Maasboulevardfeest op een boot gestaan, zelfs met een pinguïnpak aan. Dus ja ik ben fan van de gondelvaart. Maar tegelijkertijd moet je reëel zijn en dus niet alleen goed nagaan hoe de animo bij de Schiedammers nu is, maar zeker ook of er voldoende enthousiasme is bij schippers en organisaties en vrijwilligers en wat er in de huidige tijd allemaal voor nodig zal zijn. Maar zoals Pim al zei, het raamwerk van de Brandersfeesten-organisatie staat nu, en vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met de verschillende mogelijke programma-onderdelen, kijken waar behoefte aan is en wat mogelijk is. Ook zul je moeten kijken of bepaalde onderdelen in een nieuwe variant kunnen terugkomen, zoals in ons visie-document aangegeven is, innovatie vinden we belangrijk. Phons Ockerse en ik gaan enthousiast aan de slag."

Pim Koning: "En zo zijn er heel veel bouwstenen die de Brandersfeesten een succes maakten, en zullen we gaan kijken welke bouwstenen er weer kunnen zitten in de vernieuwde Brandersfeesten. Denk maar eens aan de braderie, de Branderszwemtocht, de kermis, de Brandersloop, de shantykoren, de jachten in de Lange Haven en zo meer. Veel muziek op straat bij de horeca was er ook altijd bij de Brandersfeesten. Dit jaar waren er geen Brandersfeesten, maar gelukkig wel de eerste geslaagde editie van 'Live on Stage'. We zullen dat meenemende moeten kijken hoe de muziek weer ingevuld kan gaan worden op de Brandersfeesten."