Categorieën

Service

Korte steeg langs Lindenhof krijgt naam: Weeshuissteeg

Korte steeg langs Lindenhof krijgt naam: Weeshuissteeg
Wonen

Korte steeg langs Lindenhof krijgt naam: Weeshuissteeg

  • Redactie
  • 05-01-2022
  • Wonen
Korte steeg langs Lindenhof krijgt naam: Weeshuissteeg

Goeie vraag voor een quiz over Schiedam: hoe heet deze straat/steeg?


SCHIEDAM – De steeg tussen de Lange Achterweg en het Leliëndaal krijgt een officiële straatnaam: het wordt de Weeshuissteeg. Toepasselijk, want de steeg loopt rechts van het voormalige weeshuis Lindenhof.

Aan de Lange Achterweg begint de steeg tussen het monument en nummer 34. De steeg komt uit bij Leliëndaal 1 nabij de binnentuin van het oude weeshuis, waarvan het pad in april 1987 de straatnaam Lindenhof kreeg. De naamgeving Weeshuissteeg vloeit voort uit een besluit van burgemeester en wethouders van Schiedam.

Sportpad

Het college van B&W heeft ook wijzigingen aangebracht in de naamgeving van de wegen rond de Margriethal en het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. De in oktober 1965 vastgestelde naam Sportlaan is ingetrokken. De Sportlaan liep evenwijdig aan de Poldervaart vanaf sporthal Margriet en daarna langs het sportpark Harga tot ongeveer de brug bij Spieringshoek en vervolgens westelijk langs volkstuincomplex Vijfsluizen tot aan het viaduct over de A4 op de gemeentegrens met Vlaardingen. Aan de Vlaardingse kant ligt het Hargapad in het verlengde.

De naam Sportlaan wordt voor het grootste deel vervangen door de naam Sportpad. Er rijden geen auto’s meer. Het voetpad en fietspad langs de Poldervaart vanaf de Nieuwe Damlaan tot aan metrostation Vijfsluizen wordt Sportpad. Het collegebesluit vermeldt niet hoe het resterende stuk Sportlaan langs de volkstuinen dan gaat heten.

Vlietlandplein

In juli 2006 werd de naam Vlietlandplein vastgesteld voor de openbare ruimte voor de hoofdingang van het Vlietland Ziekenhuis. In aanvulling daarop is nu besloten om de gehele openbare ruimte tussen de Hargalaan en het ziekenhuis de naam Vlietlandplein te geven. Zouden er ook woningen staan, dan was dit een riskant besluit geweest, want het beleid is om de straatnamen voor de zeer lange termijn te kiezen om te voorkomen dat bewoners en ondernemers hun adres moeten wijzigen. Maar er staan geen woningen. Mocht het ziekenhuis een andere naam krijgen, dan is de naam Vlietlandplein ook snel aan te passen.

Ondenkbaar is dat niet. Het Schiedamse ziekenhuizen heetten ooit Gemeenteziekenhuis en Noletziekenhuis. Na de fusie van die twee werd het Schielandziekenhuis. Bij de fusie met het Holyziekenhuis in Vlaardingen werd de naam Vlietlandziekenhuis gekozen. En sinds de samenvoeging met het Sint Franciscus Gasthuis in Rottterdam wordt gesproken van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Maar die naam heeft het college van B&W van Schiedam niet gekozen voor de openbare ruimte tussen de Hargalaan en het ziekenhuis.

Sporthalstraat

De vierde naamswijziging heeft betrekking op de omgeving van de Margriethal. De Sporthalstraat krijgt er een stukje bij, namelijk wat voorheen de Sportlaan was ten noorden van de Nieuwe Damlaan. De Sporthalstraat loopt sinds juni 1968 onder die naam vanaf de kruising van Churchillweg, Nieuwe Damlaan en Hargalaan om de sporthal heen tot aan de Schiedamseweg.