Categorieën

Service

Kwart nieuwe woningen Schiedam uit transformaties

Kwart nieuwe woningen Schiedam uit transformaties
Wonen

Kwart nieuwe woningen Schiedam uit transformaties

  • Redactie
  • 06-11-2023
  • Wonen
Kwart nieuwe woningen Schiedam uit transformaties

Voorbeeld van een transformatie in actie: het voormalige AMEC-pand wordt omgebouwd tot honderddertig woningen


SCHIEDAM - Schiedam doet het in vergelijking met andere gemeentes goed waar het gaat om het ombouwen van kantoren en winkels tot woonhuizen.

Een kwart, 24 procent om precies te zijn, van de nieuwe woningen in de stad kwam afgelopen jaar uit zogenaamde transformaties, ombouwoperaties van panden die hun oorspronkelijke gebruikersfunctie hebben verloren. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in de gemeenten Stichtse Vecht, Sittard-Geleen, Tynaarlo, Sluis, Roosendaal, Stein, Voorschoten, Ridderkerk, Hillegom, Dordrecht, Heiloo, Wijk bij Duurstede, Bunschoten, Renkum, Duiven, Enschede, Smallingerland en Stadskanaal lag dit percentage hoger. Plus bij de kampioenen ‘transformatie’ Landsmeer en Leiderdorp, waarin respectievelijk 71 en 94 procent van alle nieuwe woningen in 2022 uit ombouwacties tot stand kwam. Tegelijkertijd zijn er ook flink wat Nederlandse gemeente waar geen transformaties tot stand kwamen. In Rotterdam kwam tien procent van de nieuwe woningen door transformatie tot stand, in Vlaardingen acht procent.

Natuurlijk gaat het hier om een percentage, dat ook kan betekenen dat er maar heel weinig nieuwe woningen zijn gebouwd, zeg maar vanaf de grond toe af. 

In totaal zijn er in Nederland vorig jaar 9.600 woningen ontstaan uit transformaties van niet-woningen. Dat aantal is het laagste sinds 2015. Het CBS schrijft de daling toe aan de sterke afname in het aantal transformaties uit kantoorpanden; het aantal woningtransformaties uit andere type niet-woningen neemt juist licht toe. 

Grofweg tien procent van alle nieuwe woningen in Nederland komt beschikbaar door het ombouwen van andere panden. Er werden vorig jaar 74.600 nieuwe huizen gebouwd. Ook door het splitsen van woonpanden komen er nieuwe woningen beschikbaar. 

Volgens een eerste voorlopige schatting van het CBS zijn in het eerste halfjaar van 2023 in Nederland ruim vijfduizend duizend woningen ontstaan uit transformaties.