Categorieën

Service

Maand van de Geschiedenis in museum

Maand van de Geschiedenis in museum
Uit

Maand van de Geschiedenis in museum

  • Advertorial
  • 16-09-2023
  • Uit
Maand van de Geschiedenis in museum

Heksenproces in Bremgarten, Zwitserland, 1574, Wickiana, Zentralbibliothek Zürich

SCHIEDAM - Tijdens de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland in oktober, sluit het Stedelijk Museum Schiedam zich aan bij talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen door het hele land. Het thema dit jaar: Eureka! Want innovatie is van alle tijden.

We brengen in de maand oktober een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Met een nieuwe podcast over heksen in Schiedam bijvoorbeeld, een verhalentafel over de ooit vernieuwende wijk Nieuwsticht en een herfstvakantie-programma in het teken van actie en protest!

Podcast Heksen in Schiedam
​Op vrijdag 13 oktober lanceert het Stedelijk Museum Schiedam de podcast Heksen in Schiedam. Hierin onderzoekt Saskia Beukman de Schiedamse heksenprocessen. Beukman, zelf ook Schiedamse, wil begrijpen wat er in de zestiende eeuw in de stad is gebeurd. In Schiedam vonden namelijk veel meer processen plaats dan in buursteden Vlaardingen en Rotterdam. Maar liefst acht vrouwen belandden op de brandstapel. 

​Maar er waren ook twee Schiedamse vrouwen die terugvochten en daarmee de rechtspraak in Holland veranderden. Hoe zorgden deze Neeltje en Marytje ervoor dat ze vrijgesproken werden? En wat was er zo bijzonder aan hun proces? In haar zoektocht spreekt Saskia Beukman met experts, duikt in de archieven en bezoekt de plek waar de vrouwen gevangen hebben gezeten. 

​Als eerste luisteren naar deze gloednieuwe podcast vol nieuwe inzichten over de Schiedamse heksenprocessen? Kom dan naar de lancering en luister samen met de makers onder het genot van een drankje naar de eerste aflevering. Heksen in Schiedam is het derde seizoen van de podcastserie In Schiedam, vol verhalen van en over Schiedammers uit het verleden en heden. Alvast de trailer beluisteren? Dat kan hier. 

​Dit wil je weten over de lancering van de podcast
Vrijdag 13 oktober, 17.30 – 19.00 uur
Locatie: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112 in Schiedam
Toegang: € 5,-
Meld je aan via E: [email protected].

De eerste aflevering van Heksen in Schiedam komt op vrijdag 13 oktober online. Daarna kun je elke twee weken een nieuwe aflevering beluisteren. 

​De podcast In Schiedam luister je via Spotify, Apple Podcast of via andere voor jou bekende podcast-kanalen.