Categorie├źn

Service

Martijn Verwaaijen, allround journalist, dus menslievend

Martijn Verwaaijen, allround journalist, dus menslievend
Nieuws

Martijn Verwaaijen, allround journalist, dus menslievend

  • Kor Kegel
  • 11-10-2022
  • Nieuws
Martijn Verwaaijen, allround journalist, dus menslievend

Martijn Verwaaijen leidde jarenlang een zeilkamp in Giethoorn: foto: Patty Peterse

SCHIEDAM – Het AD Rotterdams Dagblad herinnert aan een bijzondere vriendschap, die Martijn Verwaaijen had overgehouden aan zijn jarenlange staat van dienst als politieverslaggever. Dat was met Jan Blaauw (1928-2020), ooit een roemrucht hoofdcommissaris van de Rotterdamse politie. Ook nadat Blaauw in 1988 met pensioen ging, bleven ze contact houden. Blaauw ging boeken schrijven over coldcasezaken – over sommige had Martijn Verwaaijen voor de krant geschreven – of hij uitte kritiek op slecht recherchewerk zowel als op het gebrek aan respect voor de diender. Daar konden ze, opnieuw geïnteresseerd, lang over praten.  

Dertig jaar nadat Jan Blaauw afscheid nam van de Rotterdamse politie, ging Verwaaijen met pensioen bij het AD Rotterdams Dagblad. Hij had ‘de krant’ 44 jaar gediend. ‘De krant’, dat was achtereenvolgens de Schiedamsche Courant, inlegblad van het Rotterdamsch Nieuwsblad, na 1980 het Rotterdams Nieuwsblad zonder ch, na 1990 bij het uit de fusie met Het Vrije Volk ontstane Rotterdams Dagblad en vanaf 2005, na weer een fusie, bij het AD Rotterdams Dagblad. 

In al die periodes had Verwaaijen opvallende functies. Sportverslaggever in Schiedam. Politieverslaggever in Rotterdam. Chef van de editie IJssel & Lek. Chef van de Rotterdamse stadsredactie, misschien wel de moeilijkste functie binnen de organisatie. Ten lage leste, het leiding geven wel genoeg ervaren hebbend, koos hij ervoor om er nog als algemeen verslaggever tegenaan te gaan bij de AD-editie Rivierenland. In de wijde omgeving van Gorinchem ging hij lukraak op reportagepad in gehuchten waar je normaal niet zou komen en hij haalde er smakelijke verhalen vandaan.  

Zondag is Martijn Erik Verwaaijen overleden in het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel, dat na Schiedam en Vlaardingen ooit zijn derde woonplaats werd. Hij is 70 jaar geworden. Hij had een longziekte. Na een infectie belandde hij in een revalidatiecentrum, waar hij het coronavirus opliep. “Die optelsom is hem te veel geweest,” zegt zijn zoon Sander Verwaaijen. De laatste dagen voor zijn overlijden kon Martijn nog in alle rust afscheid nemen van zijn dierbaren, maar zijn gezondheid holde achteruit. Zijn overlijden verliep naar eigen regie.  

Martijn Verwaaijen is in Schiedam geboren en groeide op in de Schoolstraat. Hij was een fervent hockeyer bij Asvion. Hij kende de Schiedamse sportwereld dus al een beetje, toen hij in 1974 kwam te werken bij de Schiedamsche Courant als sportverslaggever, als opvolger van Hans Soeters. Naast de krant en de sport had hij nog een passie. In Giethoorn leidde hij een zeilkamp waar zijn oma mee begonnen was, het Kraggekamp. Hij kwam er zijn hele leven en ook zijn kinderen Sander en Jolien hebben er menige vakantie doorgebracht. “Ik kom er nog steeds,” zegt Sander. 

Er zijn sportverslaggevers die het hun hele loopbaan blijven, maar Martijn Verwaaijen koos voor iets dat hem nog sannender leek: de politieverslaggeving. “Bij nacht en ontij trok hij door de stad, waar de drugscriminaliteit toen al zijn sporen naliet,” zegt zijn collega Bart Verkade, later hoofdredacteur van AD Nieuwsmedia. “Martijn was een verslaggever die hard was op de materie, maar zacht op de mens. Altijd had hij oog voor het menselijke aspect in de zaken waarvan hij verslag deed. Een grote dosis humor zorgde dat hij zelfs de zwaarste zaken licht kon maken.” 

Dat menselijke aspect, beaamt een andere collega, Willem van der Kooij, kwam sterk tot uiting op de redactie. Hij was geïnteresseerd in de privéomstandigheden van zijn collega’s en werd als collega en vriend hoog gewaardeerd. Een allround journalist weet zo veel van het leven dat de menselijke kant altijd alles bespiegelt. 

Dat viel tot op het laatst op. De laatste dagen van zijn leven kunnen zelfs feestelijk worden genoemd, zegt Sander. “Het was voor hem belangrijker dat de mensen die hem nog gezien hebben een mooi afscheid hadden, dan hij zelf. Dat typeerde hem zo erg. Hij vond anderen altijd belangrijker dan zichzelf.”  

De uitvaartplechtigheid is dinsdag in Capelle aan den IJssel van 14.00 tot 18.00 uur. De verwachting is dat er honderden mensen komen naar de begraafplaats annex crematorium Schollevaar aan de Burgemeester Schalijlaan 2.