Categorieën

Service

MD wil dat Schiedam milieuvergunning AVR onderzoekt

MD wil dat Schiedam milieuvergunning AVR onderzoekt
Wonen

MD wil dat Schiedam milieuvergunning AVR onderzoekt

  • Redactie
  • 02-01-2023
  • Wonen
MD wil dat Schiedam milieuvergunning AVR onderzoekt

Impressie van het warmtestation van Eneco


SCHIEDAM - Milieudefensie (MD) Schiedam wil dat de gemeente Schiedam opdracht geeft voor onderzoek naar de rechtmatigheid van de milieuvergunning van de AVR in Rozenburg. Dit heeft ze laten weten in een brief aan het college.

De Afvalverwerking Rijnmond gaat de warmte leveren aan het warmtenet dat in het project Nieuwe Energie voor Groenoord honderden woningen in de stad moet gaan verwarmen. De AVR staat tevens op plek negentien van de grootste industriële stikstofuitstoters in Nederland. 

De AVR en de gekoppelde biomassacentrale in Rozenburg beschikken over een natuurvergunning. Maar na de uitspraak van de Raad van State van 19 maart 2019 over het Plan Aanpak Stikstof (PAS) van de regering uit 2015, bleken veel van deze vergunningen ongefundeerd. Het PAS voldeed net aan de Habitat-richtlijn, omdat het de natuur onvoldoende beschermt. 

Milieudefensie legde de natuurvergunning van de AVR Rozenburg voor aan MOB (Mobilisation for the Enviroment). Dat is de organisatie die het PAS aanvocht bij de Raad van State en liet sneuvelen. MOB liet Milieudefensie Schiedam weten dat 'de AVR deze natuurvergunning niet had mogen krijgen' en deed de suggestie om een intrekkingsprocedure te beginnen. "MOB zegt eigenlijk dat de vergunning van de AVR niet meer rechtsgeldig is", aldus MD in een schrijven aan het college. Dit omdat de AVR niet de juiste papieren heeft voor zijn huidige hoeveelheid te verbranden afval en biomassa.

Milieudefensie stelt Schiedam voor de rechtmatigheid van de vergunning te (laten) onderzoeken. “Het mag natuurlijk niet mogelijk zijn dat de gemeente Schiedam warmte gaat betrekken van een bedrijf dat zijn vergunningen mogelijk niet op orde heeft.” In het uiterste geval overweegt Milieudefensie Schiedam een intrekkingsprocedure van de vergunning van de AVR, los van het beroep bij de Raad van State. 

MD Schiedam opteert in plaats van de aanleg van een warmtenet voor Groenoord, voor het verbeteren en isoleren van de woningen en tevens verder verduurzamen door gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. Een warmtenet, gekoppeld aan een vuilverbrander en een biomassacentrale is volgens de organisatie ‘niet echt duurzaam’. 

Daarbij geeft Eneco, aldus de milieuorganisatie, geen blijk een duidelijk idee te hebben wat er moet gebeuren als de AVR niet langer warmte aan het systeem kan leveren. “De financiële risico’s zijn daarom groot voor de gebruikers van het warmtenet.”