Categorie├źn

Service

Met liefde gedaan - en bijzonder was het!

Met liefde gedaan - en bijzonder was het!
Wonen

Met liefde gedaan - en bijzonder was het!

  • ROMY'S RUMOER
  • 18-12-2016
  • Wonen
Met liefde gedaan - en bijzonder was het!
ROMY'S RUMOER - De tafels waren gedekt, het Dickenskoor had zich ingezongen, de cateraar had de buffetten gereed, de vrijwilligers stonden in de starthouding; afgelopen dinsdag, even voor vijven, was alles gereed om de gasten in de Grote of St.-Janskerk te ontvangen. Voor de vierde keer werd er een groots kerstdiner aangericht voor de 'cliënten' van de voedselbank.

De deuren gingen open en zo'n 250 gasten stroomden binnen. Daaronder ongeveer honderd kinderen. Veertig vrijwilligers, waaronder ikzelf, bedienden hen deze avond.

Met liefde gedaan – en het was bijzonder!

Toen de deuren open waren, vanaf vijf uur, en we de gasten hadden verwelkomd, vond ieder een plekje aan een van de vele tafels. De vrijwilligers mochten de mensen naar hun tafel brengen en daar gelijk blijven zitten; zodoende zat aan elke tafel een vrijwilliger.

Het advies was geweest om ons te kleden in zwart en wit; haast iedereen van de vrijwilligers had daar gehoor aan gegeven. Wat staat dat feestelijk in die donkere dagen voor kerst!

Op de tafels stond volop te drinken – en stokbrood. Het kerstdiner was voorbereid door de diakenen van de Grote Kerk, SWS Welzijn en de Voedselbank Schiedam en veel vrijwilligers. Sponsors konden een couvert 'kopen' voor 25 euro en ook de gemeente droeg bij.

B&W waren ook aan tafel vertegenwoordigd door burgemeester Lamers en de wethouders
Alexander van Steenderen en Patricia van Aken; zij heeft het diner officieel geopend. Alle drie hielpen mee met soep uit te serveren; ze stonden ook achter het buffet om de mensen te voorzien van een heerlijke maaltijd, met onder meer gehaktballen, nasi, allerlei salades, broccoli en bloemkool, kipfilet. Voor de kinderen waren er frites en kipnuggets; wat zaten ze heerlijk te smikkelen en te smullen! Ze mochten net zo veel keer opscheppen als ze wilden. Al het eten dat over was, werd in bakken gedaan en mochten de mensen mee naar huis nemen.

Het werd een feestelijke avond. Het Dickens koor trad op, ze liepen zingend door de kerk. Ik heb heel veel interessante, maar ook verdrietige en natuurlijk ook leuke gesprekken gevoerd. Elk mens heeft een ander verhaal en een luisterend oor is zo belangrijk! Er werd gelachen en ik zag ook hier en daar wel een traan in de ogen.

Na afloop was er een lekker stuk gebak en op dat gebak werd een spetterend vuurwerk aangestoken. Wij als vrijwilligers brachten dit in een donkere kerk op alle tafels; dat was zo indrukwekkend en mooi om te zien! Iedereen riep: 'wat mooi' en klapte er voor.

De mensen waren zo blij om dit mee te mogen maken. Na afloop kregen de kinderen een cadeau en elke gezin een heerlijke kerstkrans.

Er kon geknutseld worden door de kinderen, ook daar stonden wij klaar voor. Je kon kleien, kleuren, verven of gewoon komen kijken en ze mochten alles mee naar huis nemen. De mensen hebben een geweldige avond gehad en gingen blij de deur uit.

Na afloop werden de tafels afgeruimd en we maakten de kerk weer helemaal schoon.