Categorieën

Service

Minder omzet SBM Offshore, perspectief verbetert

Minder omzet SBM Offshore, perspectief verbetert
Bedrijven nieuws

Minder omzet SBM Offshore, perspectief verbetert

  • Redactie
  • 10-05-2017
  • Bedrijven nieuws
Minder omzet SBM Offshore, perspectief verbetert

Een van de FPSO's van SBM, de Turritella; foto SBM Offshore

SCHIEDAM - SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van 2017 een vijf procent lagere omzet geboekt van 420 miljoen dollar. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, met een hoofdvestiging in Schiedam, zag in vergelijking met de prestaties vorig jaar, vooral de omzet bij het onderdeel Turnkey teruglopen, met 72 procent. Groei was er bij de andere divisie, Lease & Operate.

SBM Offshore richt zich met haar activiteiten op het ontwerpen, leveren, installeren, exploiteren en onderhouden van speciale vaartuigen, zogeheten Floating Production, Storage and Offloading (FPSO's), die gebruikt worden om olie- en/of gasproducten te behandelen en op te slaan. De divisie Turnkey levert de FPSO's klaar voor gebruik aan de klant, de divisie Lease & Operate exploiteert de machines in opdracht van de klant. De laatste is veruit de grootste divisie. Het bedrijf is met name actief in Brazilië, de Verenigde Staten, Australië en Angola.

SMB Offshore presenteerde vanmorgen een zogenaamde 'trading update' aan de partijen die het bedrijf volgen, onder meer voor de handel in het aandeel op de beurs van Amsterdam.

Het orderboek van het bedrijf bedroeg eind maart 3,1 miljard dollar.

SBM Offshore ondervindt nog steeds de gevolgen van een smeergeldaffaire in Brazilië. De gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten over een schikking duren voort. Ondertussen mag het bedrijf in het land wel meedoen aan tenders, maar mogen er nog geen contracten worden toegekend. "Het bedrijf is het hier niet mee eens en beschouwt deze situatie als onbevredigend in het licht van zijn voortdurende inspanningen om een definitieve oplossing te bereiken", stelde SBM Offshore in een verklaring. Ook in de Verenigde Staten wordt gesproken over een schikking.

Voor het hele boekjaar voorziet SBM Offshore een omzet van circa 1,7 miljard dollar en een bedrijfsresultaat van ongeveer 750 miljoen dollar.

Op de beurs werden de cijfers redelijk positief ontvangen. Een analist meldde dat 'de perspectieven voor SBM Offshore positiever worden'. Hij voorziet dat het bedrijf dit jaar meer orders in de wacht sleept dan afgelopen jaar.