Categorie├źn

Service

Naam Coop verdwijnt uit Schiedam, na fusie met Plus

Naam Coop verdwijnt uit Schiedam, na fusie met Plus
Winkelen

Naam Coop verdwijnt uit Schiedam, na fusie met Plus

  • Redactie
  • 06-09-2021
  • Winkelen
Naam Coop verdwijnt uit Schiedam, na fusie met Plus

SCHIEDAM - De naam Coop verdwijnt uit het - Schiedamse - straatbeeld. De supermarktketens Coop en Plus kondigen vandaag een fusie aan en zeggen dat ze samen verder willen gaan onder de naam Plus.

De nieuwe supermarktketen zal - als de mededingingsautoriteiten de krachtenbudndeling goedkeuren - bestaan uit ongeveer 550 winkels. In Schiedam gaat het om Coop-vestigingen aan de 's-Gravelandseweg en in de Mesdaglaan. De Plus-supermarkt heeft vestigingen in de Nolenslaan (Plus Van der Meer) en aan het Geuzenplein (Plus Waardenburg).

De gecombineerde supermarktketen zal naar verwachting 40.000 werknemers en 4,5 miljoen klanten hebben en zo'n vijf miljard euro omzet. Daarmee is het fusiebedrijf dan in grootte de derde supermarkt van Nederland, na Albert Heijn en Jumbo. Het landelijke marktaandeel van de combinatie is nog altijd flink kleiner dan die twee, te weten zo'n tien procent, tegen zeker het dubbele voor Jumbo en meer dan het drievoudige voor Albert Heijn.

Plus is vooral een supermarkt waarin zelfstandige ondernemers hun krachten gebundeld hebben, zoals de ondernemers Waardenburg en Van der Meer in Schiedam. Van de 268 winkels eind vorig jaar waren er niet meer dan dertien in handen van de supermarktformule zelf. Coop heeft veel meer eigen zaken: 154, bijna de helft van de in totaal 314 winkels.

Na de fusie zullen zo'n 550 winkels overblijven, is de verwachting, omdat winkels die te dicht op elkaar zitten zullen worden gesloten. Of dat ook in Schiedam zal gebeuren is nog niet bekend. In de komende drie jaar zullen de Coop-winkels worden omgebouwd naar Plus-zaken. 

Beide supermarkten zijn coöperaties. Dat betekent dat de leden moeten instemmen met de fusie. Voor een fusie moet in beide bedrijven tweederde van de leden instemmen. Het coöperatieve karakter van het bedrijf zal blijven bestaan.

Als voornaamste reden voor de fusie noemen Coop en Plus de schaalvergroting. Volgens Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, levert de fusie significante kostenbesparingen op, die belangrijk zijn in de harde concurrentiestrijd in de supermarktwereld. Bosch wordt in het fusiebedrijf financieel directeur. Collega Duncan Hoy van Plus wordt algemeen directeur van de combinatie. Coop en Plus verwachten door te fuseren jaarlijks zo'n vijftig miljoen euro te besparen. Dat gaan ze investeren in het winkelnetwerk en de online activiteiten.

Coop en Plus sluiten gedwongen ontslagen niet uit, vooral op het service-/hoofdkantoor. Dat komt in Utrecht, waar nu ook Plus al is gevestigd. Coop sluit het hoofdkantoor in Velp. De bedrijven verwachten dat de fusie begin volgend jaar rond is.

Supermarkt Coop is ook nauw verbonden met het Coöperatiemuseum in Schiedam, zie dit artikel.