Categorie├źn

Service

Nieuwe hamer voor HVS-voorzitter

Nieuwe hamer voor HVS-voorzitter
Uit

Nieuwe hamer voor HVS-voorzitter

  • Redactie
  • 02-10-2022
  • Uit
Nieuwe hamer voor HVS-voorzitter

Foto's: HVS


SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) kan voortaan als een echte vereniging functioneren, nu er weer een voorzittershamer is. Die ontbrak al jaren, maar dankzij Jan Roeling is dat gemis nu veranderd in grote vreugde over een gepast voorzittersgereedschap.

Roeling maakte de hamer uit eikenhout dat ‘misschien wel eeuwen’ deel uitmaakte van een boom. Daarna werd het gebruikt voor banken in de Kethelse Jacobuskerk. Bij de laatste restauratie bleek een deel overbodig. Ze werden opgeslagen in de toren. “Uit dit hout met een geschiedenis draaide Jan Roeling zijn bijzondere voorzittershamer: het eind van de steel heeft de vorm van een jeneverkelkje. Zo schonk een oprechte Kethellapper de Historische Vereniging een op en top Schiedams object”, zo verwoordde voorzitter Han van der Horst zijn dank.

Gistermiddag vond de overdracht van de voorzittershamer plaats in café-jeneverie ´t Spul, voorafgaand aan een lezing in het kader van oktober, Maand van de Geschiedenis.

Van der Horst weet zeker dat deze hamer niet alleen geschiedenis heeft maar ook geschiedenis zal maken. “Minstens tot diep in de volgende eeuw!”