Categorie├źn

Service

Nieuwe regels tegen overlast deelrijwielen

Nieuwe regels tegen overlast deelrijwielen
Nieuws

Nieuwe regels tegen overlast deelrijwielen

  • Redactie
  • 16-04-2022
  • Nieuws
Nieuwe regels tegen overlast deelrijwielen

SCHIEDAM - Burgemeester en wethouders willen iets doen aan de overlast door deeltweewielers die door veel Schiedammers wordt ervaren. Zij hebben regels vastgesteld voor bedrijven die de fietsen en scooters willen uitbaten.

Zo komt er een maximum van in totaal 798 deeltweewielers in de stad: 354 fietsen, 324 scooters (‘bromfietsen inclusief snorfietsen’), twintig steps en twintig collectieve bakfietsen. Het aantal van 798 betekent precies één deelrijwiel per honderd Schiedammers.

Verder schrijft de gemeente een ‘evenwichtige verdeling’ van het aantal rijwielen voor over de stad. Zo zou de helft van het aantal deelfietsen in stadsdeel centrum te vinden moeten zijn, en 35 procent - grofweg - in de rest van de stad onder de snelweg. Dan resteert vijftien procent voor de andere wijken. Voor deelscooters is gekozen voor een andere verhouding: respectievelijk vijftien, 35 en vijftig procent. De logica is waarschijnlijk dat vanaf het centrum met zijn (openbaar vervoer)voorzieningen en de omliggende wijken de fiets het vervoermiddel van voorkeur is, maar de deelrijwielgebruikers voor ’de verdere periferie’ eerder een scooter kiezen. Wijken die aantallen meer dan tien procent af, dan is er volgens de nieuwe regels geen sprake meer van een evenwichtige verdeling.

Een organisatie kan voor een evenement, tijdelijk, meer tweewielers beschikbaar hebben. Daar moet dan wel bij de aanvraag van de evenementenvergunning om gevraagd zijn.

Aanbieders van deeltweewielers zullen voortaan een vergunning nodig hebben om de rijwielen in Schiedam te kunnen verhuren. Bij een vergunningaanvraag zullen ze onder meer moeten aangeven hoe zij toezicht houden op de deelrijwielen op de Schiedamse straten en hoe zij hinder en overlast tegengaan, plus een monitoringsplan en een plan waarin zij duidelijk maken hoe hun aanbod bijdraagt aan vermindering van voertuigbezit en vergroting van de mobiliteit van Schiedammers. Per type deelrijwiel worden maximaal drie vergunningen verstrekt.

De nieuwe regels zijn gisteren in het gemeenteblad gepubliceerd en daarmee vandaag ingegaan.