Categorieën

Service

Noodfonds energiekosten krijgt 165.000 aanvragen

Noodfonds energiekosten krijgt 165.000 aanvragen
Wonen

Noodfonds energiekosten krijgt 165.000 aanvragen

  • Redactie
  • 05-05-2023
  • Wonen
Noodfonds energiekosten krijgt 165.000 aanvragen

SCHIEDAM - Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gesloten voor nieuwe aanvragen. Vanmiddag om twaalf uur ging het loket dicht. Toen bleek dat er sinds 7 februari in totaal 165.000 aanvragen zijn gedaan voor tijdelijke financiële bijstand voor de betaling van de hoge energiekosten.

Het noodfonds is een initiatief van de rijksoverheid en de energieleveranciers. Het werd afgelopen winter in het leven geroepen omdat gezinnen financieel kopje-onder dreigden te gaan door de hoge kosten voor gas en elektra. Ieder die moeite had de energierekening te betalen kon een bijdrage aanvragen voor de zes maanden vanaf oktober. Kartrekker van het fonds was Lodewijk Asscher.

Nu al is bekend dat 56.000 aanvragen zijn goedgekeurd en dat 48.000 aanvragen zijn afgewezen. In behandeling zijn nog 61.000 aanvragen. “Aanvragen die zijn goedgekeurd krijgen gemiddeld honderdvijftig euro per maand aan totale steun”, laat het Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) weten. Het fonds verwacht tussen de veertig en vijftig miljoen euro aan steun uit te kunnen keren aan de goedgekeurde aanvragen. 

“We hebben grote aantallen huishoudens bereikt die het het hardst nodig hebben”, aldus Asscher. “Soms kregen zij tot wel honderden euro’s verrekend over de wintermaanden. Ik ben blij dat we met het Noodfonds kunnen bijdragen aan verlichting van de energiezorgen voor deze mensen.”

Het TNE begon met de ‘noodfonds-check’. Deze is door 370.000 mensen gedaan. Daarvan kreeg iets meer dan de helft het advies een aanvraag te doen. Bij de check werd ook doorverwezen naar  andere mogelijkheden voor hulp, ondersteuning en voorzieningen via onder andere Geldfit en De Voorzieningenwijzer. “In totaal hebben huishoudens via deze laatste voorziening voor 14 miljoen euro aan mogelijke aanvullende ondersteuning gevonden. Ook hebben 94.000 mensen andere hulp gevonden, bij besparen van energie en bij hun geldzorgen”, aldus het TNE in een bericht.

Ook Stroomopwaarts ontving veel vragen over het noodfonds, zo stelde directeur Nicole van der Wekken eerder. "We zullen mensen daar zoveel mogelijk bij helpen, maar we handelen niet zelf aanvragen af", stelde ze toen. "We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen die hier door geholpen worden ook een aanvraag doen bij het noodfonds."

In de laatste week voor sluiting kwamen er nog tienduizenden nieuwe aanvragen binnen. In goed overleg met de initiatiefnemers, energieleveranciers en overheid, werd daarom de aanvraagtermijn een week verlengd, tot vandaag.