Categorieën

Service

Oekraïnse vluchtelingen van De Gusto naar de Patria

Oekraïnse vluchtelingen van De Gusto naar de Patria
Nieuws

Oekraïnse vluchtelingen van De Gusto naar de Patria

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Nieuws
Oekraïnse vluchtelingen van De Gusto naar de Patria

De Patria aan de Buitenhaven


SCHIEDAM - Veertien Oekraïnse vluchtelingen zijn gisteren verhuisd van B&B De Gusto, naar het schip de Patria in de Buitenhaven. Zij verbleven twee weken in het logement aan de Nieuwe Sluisstraat.

Op maandag 21 maart stonden ze ineens op de stoep: veertien mensen uit de Oekraïne, vooral vrouwen en kinderen, waaronder een baby. Onverwacht was hun komst natuurlijk niet, vertelt Sylvia Huis in ’t Veld-Vergeer, eigenaresse van het gastenverblijf. “We hebben ons in het verleden ooit aangemeld bij de gemeente voor crisisopvang. Doordat we die melding bij de gemeente gedaan hadden, heeft de gemeente ons gevonden en benaderd voor de opvang van de Oekraïnse vluchtelingen.” Lang nadenken hoefde ze niet. “Wij hebben direct ja gezegd en besloten dat we ingeplande gasten voor de laatste dagen van maart en de maand april zouden annuleren.”

Dat was het plan: dat onder meer De Gusto een groep aan Schiedam toegewezen vluchtelingen zou herbergen tot een tweede opvangschip beschikbaar zou komen, en dat zou begin mei het geval zijn. “Maar vorige week hoorden we dat de mensen eerder zouden vertrekken.” De veiligheidsregio had het schip de Patria gecharterd, dat enkele dagen geleden afmeerde aan de Buitenhavenweg. Het is vanzelfsprekend dat met het organiseren van dat schip, de tijdelijk opvang in andere verblijfsaccommodaties vervalt, zo onderschrijft Huis in ’t Veld. 

Alhoewel: er blijven de komende dagen nog twee gezinnen aanwezig in de b&b, gezien de bijzondere omstandigheden waarin ze verkeren. “Het is nu eenmaal rustiger en huiselijker in een b&b. Die omstandigheden worden deze mensen gegund”, aldus Huis in ’t Veld.

De afgelopen weken bood De Gusto ‘vol pension’. Een bekende van de familie werd bereid gevonden dagelijks te koken en ontbijt en lunch was er natuurlijk ook. De Poolse vrouw kon redelijk communiceren met de Oekraïnse gasten, vertelt Huis in ’t Veld. “En ze kon de mensen het eten voorzetten dat ze in eigen land gewend zijn.” 

Behalve een dak boven het hoofd en voeding hadden de gasten uit Oekraïne vooral behoefte aan rust, aldus Huis in ’t Veld. “Dat hebben we kunnen bieden.” Verder zorgden de mensen van de b&b voor de benodigde spullen voor de eigen verzorging en bijvoorbeeld luiers, onder meer ook met hulp van dochter Huis in ’t Veld die flessen inzamelde voor statiegeld en koekjes en cakejes verkocht. “Dat leverde wel driehonderd euro op!” De Oekraïnse jonge vrouwen hadden vooral behoefte aan kleding. “Daarin heeft de gemeente kunnen voorzien.”

Voor haar rest de zorg voor de mensen in de twee kamers die voor de vluchtelingen in gebruik blijven. Betekenisvol, noemt zij de ervaring. Ondertussen kijkt ze ook al weer uit naar de andere gasten die ze de komende dagen en weken hoopt te verwelkomen. “We hebben de reserveringsmogelijkheid weer opengesteld en zien gelukkig dat mensen die we hebben moeten afbellen, zich nu weer aanmelden voor een nachtje of meer in onze bed en breakfast.”