Omgevingsvisie brengt minimale bouwgrootte terug tot vijftig m2
- Redactie
- 04-02-2025
- Politiek

In het voormalige DCMR-gebouw aan de 's-Gravelandseweg zijn woningen van minder dan zeventig vierkante meter gerealiseerd
SCHIEDAM - De gemeenteraad beslist vanavond over de Schiedamse Omgevingsvisie. Een van de heikele punten daarin is het voornemen om af te stappen van de norm van minimaal zeventig vierkante meter voor woningen die in Schiedam worden gebouwd.
Eline Busser hield namens Woonplus twee weken geleden, tijdens de ‘Politieke Avond’, de nieuwe naam voor wat voorheen de raadscommissie werd genoemd, een pleidooi voor het verlagen van die norm, zoals voorgesteld door B&W. Zelfstandige woningen in de stad moeten in de toekomst ook 65 of zestig vierkante meter of zelfs kleiner kunnen zijn. Als het maar meer is dan vijftig meter in het vierkant, en als alle nieuwe woningen in de stad gemiddeld maar 65 meter woonruimte zouden bieden.
Volgens Busser, manager Strategie & Portfolio bij Woonplus, draagt zo’n verandering van de normen bij aan ‘meer en passender woningen voor de inwoners van Schiedam’. De Omgevingsvisie biedt daarom een kans een besluit te nemen dat direct de levens van de Schiedammers kan verbeteren, zo stelde zij.
De eis van minimaal zeventig meter werkt volgens haar belemmerend. “Het is een belangrijke reden dat projecten moeizaam van de grond komen en dat de noodzakelijke versnelling in de woningbouwopgave niet tot stand komt.” Kleinere woningen passen volgens haar bij de demografische ontwikkelingen.’ In Schiedam bestaat meer dan de helft, 51 procent van de huishoudens in een sociale huurwoning, uit één persoon. Zeventien procent is tweepersoonshuishouden. Dus ruim tweederde van de doelgroep is een of één- of tweepersoonshuishouden. Het aandeel gezinnen in de samenleving neemt in de nabije toekomst verder af, zo voorziet het CBS.
“Van onze woningportefeuille is 38 procent geschikt om gezinnen te huisvesten”, aldus de Woonplusmanager. “Ruim voldoende voor de huidige en toekomstige vraag. Als we nieuwe woningen bouwen, bouwen we dus voornamelijk voor kleineren huishoudens, en daarbij passen kleinere woningen.”
Vooral starters en mensen met een laag inkomen kunnen moeilijk een woning vinden, en daarom stelt de rijksoverheid als randvoorwaarde dat eenderde van alle nieuwe woningen een sociale huurwoning is. Nog eens een derde moet bereikbaar zijn voor ‘middenhuur’ of ‘betaalbare koop’. Woningen kunnen dus niet te duur gebouw worden. Verder kregen corporaties als Woonplus ook opdrachten waar het gaat om het verduurzamen van het woningbestand, het betaalbaar houden van de woningvoorraad en het investeren in leefbaarheid in de wijk. “Een enorme opgave.”
Tegelijk lopen de kosten om woningen te bouwen op. “Daarom kijken we ook naar meer compacte woningen.” Die hoeven niet zo te klein uit te vallen als ze wellicht klinken, aldus Busser. “Bij compacte woningen is het belangrijker te sturen op de functionaliteit van een woning dan op de totale woonoppervlakte. Daar bedoelen we mee dat we heel goed kijken naar de ruimte die nodig is voor de verschillende functies in een woning. Past alles erin, dan kan een compacte woning toch voldoende ruim zijn om er heel prettig en comfortabel te wonen. Vergeet niet dat bijvoorbeeld voor senioren in een nieuw woongebouw ook gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen komen, zodat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Die vallen niet onder het gebruiksoppervlak.”
Busser gaf de gemeenteraad nog mee dat als de Omgevingsvisie niet zou worden aangenomen, dit als gevolg kan hebben dat Woonplus groter moet bouwen, en daardoor minder woningen kan bouwen, waardoor woningzoekenden nog langer geduld moeten hebben voor zij een huis kunnen betrekken.
Marco Dijkshoorn, directeur Projectontwikkeling bij Van Omme en De Groot, onder meer betrokken bij de bouw van Schieveste, deed in dezelfde vergadering het verhaal van Busser nog eens dunnetjes over. “De aanpassing is cruciaal voor het versnellen van de woningbouw in Schiedam. De uitdagingen op de woningmarkt zijn ontzettend groot.” De minimale bouwgrootte van zeventig vierkante meter vormt daarbij een belemmering, aldus Dijkshoorn. “Dat werd nog eens bevestigd door interviewgesprekken vanuit het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met verschillende ontwikkelaars die actief zijn in Schiedam.”
Allerhande factoren, als de demografische ontwikkeling, de stijgende bouwkosten, strengere duurzaamheidseisen en het rijksbeleid aangaande tweederde betaalbare woningbouw maken de zeventigvierkantemeternorm voor nieuwe ontwikkelingen financieel ingewikkeld, aldus Dijkshoorn. “En dat belemmert de opbouw van een evenwichtige woningvoorraad.”
“De huidige eis belemmert de gewenste diversiteit. We zien dat er een vraag is naar kleinere woningen voor starters en alleenstanden.” Daarnaast vormt de betaalbaarheid van woningen een belangrijke reden om kleiner te bouwen, aldus Dijkshoorn. Betaalbaar is in 2025 alles onder de 405.000 euro. “Waarbij in nieuwe projecten tweederde van de woningen onder deze prijs moet blijven.”
Vanavond zal blijken of de pleidooien door de raad worden gedeeld.