Categorie├źn

Service

Oost/West, pakhuizen best

Oost/West, pakhuizen best
Uit

Oost/West, pakhuizen best

  • Redactie
  • 08-10-2020
  • Uit
Oost/West, pakhuizen best

SCHIEDAM - Hoe komen pakhuizen in Schiedam aan namen uit Letland, Estland, Spanje, Engeland en meer? Het Gemeentearchief Schiedam zegt een 'Coronabestendige manier' te hebben gevonden om mee te doen aan de Maand van de Geschiedenis, oktober. Het archief heeft een route uitgezet door de binnenstad, aan de hand van buitenlandse pakhuisnamen.

Schiedam staat bekend om zijn hoge molens, die graan maalden voor de jeneverindustrie. "Graan en rogge uit oost en west sloeg men in de stad in pakhuizen op, die namen kregen die vaak met de herkomst of de export te maken hadden", zo legt het archief in een bekendmaking uit. "Een groot deel van deze panden is inmiddels gesloopt of heeft een andere bestemming gekregen als woonhuis of bedrijfsruimte."

De wandelroute leidt langs zeventien panden die inzicht geven in de geschiedenis van Schiedam. Zeven daarvan krijgen een toelichting. "Zo kan de lezer en wandelaar meer leren over de geschiedenis van gin in Engeland, de rol van Schiedam en de Hanzesteden, de Schiedammer Maarten Loopuyt die in Letland verzeild raakte, of hoe de zoon van de Schiedamse stadstimmerman een torenspits ontwierp in Sint-Petersburg."

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is 'Oost/West', waarin de historische banden tussen landen en volken worden verkend.

De routekaart is kosteloos op te halen bij het I-punt in de Waag of het gemeentearchief. Ze is ook te vinden op I: schiedamopdekaart.nl.