Categorieën

Service

Een mobiliteitsprobleem en op vakantie: waar moet je aan denken?

Een mobiliteitsprobleem en op vakantie: waar moet je aan denken?
Uit

Een mobiliteitsprobleem en op vakantie: waar moet je aan denken?

  • Advertorial
  • 07-10-2023
  • Uit
Een mobiliteitsprobleem en op vakantie: waar moet je aan denken?


SCHIEDAM - De zomerperiode wordt niet voor niets de vakantieperiode genoemd, want haast iedereen lijkt in juli en augustus op reis te gaan. Waar de één kiest voor een vakantie dicht bij huis, gaat de ander met de auto naar onze buurlanden of met de trein naar het zonnige zuiden.

Toch is vakantie vieren geen vanzelfsprekendheid als je wordt belemmerd door mobiliteitsproblemen. Een vakantiehuisje moet immers aan bepaalde voorwaarden voldoen en de vakantiebestemming moet invalidevriendelijk zijn om probleemloos vakantie te kunnen vieren.

Vakantiehuisjes met een traplift
Vakantiehuisjes hebben vaak een standaard inrichting voor vier of zes personen met een badkamer, een aantal slaapkamers, een keuken en een woonkamer. Hoewel veel mensen niet veel extra’s nodig hebben, is hier voor mensen met mobiliteitsproblemen niet alles mee gezegd. Ondersteunende beugels in toilet en douche maken het immers vele malen makkelijker om zelfstandig gebruik te kunnen maken van deze faciliteiten en ook een traplift kan een noodzakelijkheid zijn als de slaapkamer zich alleen op de bovenste verdieping bevindt. Overweeg je zelf om een traplift in huis te installeren? Met het vergelijken van trapliften kun je ook een traplift in een vakantiehuisje uitproberen.

Trapliften op de plaats van bestemming
Het is niet alleen handig om een traplift in een vakantiehuisje te hebben, maar ook als je bezienswaardigheden in de omgeving wil bekijken of als je reisgezelschap een toren wil beklimmen, is het belangrijk om erop te letten dat er genoeg faciliteiten voor mindervaliden zijn. Zo kan een traplift bij monumenten het makkelijker maken om naar een uitzichtpunt te komen of een trap op te komen. Bovendien is het aan te raden om een rolstoel te huren, mocht het te zwaar worden om alles zelfstandig te lopen. Hoewel je niet de hele dag in een rolstoel hoeft te zitten, kan het wel degelijk fijn zijn om erop terug te kunnen vallen. Net als er een trapliftvergoeding via de gemeente aangevraagd kan worden, kunnen andere ondersteunende hulpmiddelen zoals een rolstoel vergoed worden via de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Doe het rustig aan op vakantie
Een laatste aandachtspunt op vakantie is dat je vooral genoeg rust moet nemen. Maak er geen actieve, gehaaste vakantie van als je weet dat jouw mobiliteitsproblemen je belemmeren in wat je aankunt. Kies ervoor om een paar dagen op het strand en aan het zwembad door te brengen of zet de televisie aan en doe even niks. Het is niet voor niks vakantie, dus neem het er dan ook van! Voel je vooral niet verplicht om aan allerlei activiteiten deel te nemen als je merkt dat je daarmee teveel van je lichaam vraagt.