Categorieën

Service

Overlast?

Overlast?
Winkelen

Overlast?

  • Han van der Horst
  • 15-10-2023
  • Winkelen
Overlast?

Dakloze man; foto: Michael Luhrenberg


COLUMN - Niet alleen de dakloosheid neemt toe in deze fantastische tijd, maar ook het bedelen. Deze week signaleerde de politie daarvan een voorbeeld. De wijkagent zag twee zwangere vrouwen voor de ingang van het winkelcentrum Spaland zitten. Een had een kartonnetje bij zich waarin aalmoezen werden gevraagd. Verleden week dinsdag daarentegen troffen de beschermers van onze veiligheid ze op een bankje aan in Park Kethel. De middag daarna zaten ze weer voor het winkelcentrum.

De politie noteert: ¨De dames zijn bij ons bekend. De wijkagent en andere collega´s gaan met hen het gesprek aan over de overlast die ze geven. Wij bieden ze opvanghulp aan. Het is de bedoeling dat ze meewerken en die zorg/opvang aannemen. Als ze dit niet doen, gaan we verbaliseren."

Ik proef onmacht in deze tekst. Wat moet je met twee zwangere zwerfsters aan? Ook heb ik zo´n idee dat verbaliseren niet helpt. Tegelijk doet de term 'overlast' pijnlijk aan. In hoeverre veroorzaken deze vrouwen dan overlast? Door in een hoekje van een winkelcentrum te zitten? Bederven zij soms het uitzicht van het winkelend publiek en is dat de overlast? Gaat men ervan uit dat de onaangename aanblik van armoede niet op straat thuishoort? Zwerfsters op de televisie kun je wegzappen, maar in het winkelcentrum moet de verbaliserende politie het doen. Ze zullen wel gepakt worden op doelloos ophouden, die twee. Dat schijnt verboden te zijn tegenwoordig.