Parla nieuw restaurant in Sterrebos
- Ted Konings
- 13-04-2025
- Bedrijven nieuws

Emirhan Alkan (l) en Elif Pelit:
SCHIEDAM - Het moet goed komen. Ook al hebben ze nog maar weinig horeca-ervaring, Parla wordt een succes.
Dat vertrouwen is gestoeld op enthousiasme, en ook wel op ervaring in het zaken doen. Bij Elif Pelit en Semsettin Alkan, de twee ondernemers die het nieuwe Schiedamse restaurant van de grond gaan tillen.
Parla betekent glinstering, schittering. “Met dus ook de verwijzing naar het Sterrenbos, want de sterren schijnen ook.”
Pelit heeft veel werkervaring, is adviseur op de personeelsafdeling van de Erasmus Universiteit; Alkan is ondernemer. Pur sang, vertelt zijn zoon Emirhan Alkan. Als kind naar Nederland gekomen in een tijd dat het woord gastarbeider nog in zwang was, ontplooide Alkan senior zich de afgelopen jaren tot iemand die graag een bedrijf van de grond opbouwt.
Elif Pelit heeft al bijna zo lang ze zich kan herinneren de droom om een lunchroom of een tentje met koffie en gebak te beginnen. Ze sprak dat al eens uit tegen haar buren, de familie Alkan. Toen die - jaren later - haar plannen bekendmaakte om het voormalige restaurant De Watertuin in Schiedam-West nieuw leven in te blazen, kwam zij voor de keus te staan: durfde ze de sprong te wagen en durfde maken en werk te maken van haar langgekoesterde droom? “We hebben thuis alles op een rijtje gezet, het was wikken en wegen.” En het werd een ‘ja!’.
Samen met Alkan werd een gezamenlijk ondernemersplan opgesteld, werd financiering geregeld, zodat de twee nu samen Parla gaan runnen. Met haar baas, de universiteit, zijn afspraken gemaakt om minder te gaan werken, en als alles gaat zoals gehoopt zal Pelit kort na haar 25-jarig jubileum op het Erasmus haar werk daar stoppen.
Zoon Emirhan Alkan is wel zo’n beetje de derde in het ‘complot’. Hij werkt na een opleiding BBL-elektronica ook in het steigerbouwbedrijf Aksa van zijn vader - ‘hier honderd meter verderop, we zitten hier op nummer zes, ons bedrijf zit op nummer 20’ - en is vol ambitie doende met een opleiding Bedrijfskunde. ”Ik heb steeds nieuwe plannen.” Maar ook hij gaat aan het werk in de nieuwe onderneming. Hij wordt met zijn 22 jaar naar eigen zeggen ‘supersub’. Sterker: hij heeft al heel wat bloed zweet en ook al wat tranen zitten in de nieuwe onderneming.
De families Alkan en Pelit hebben de afgelopen maanden, sinds januari, hard gewerkt aan de voormalige Watertuin in het Sterrenbos. En er was wat te doen! Volgens de nieuwe uitbaters was het restaurant serieus verlopen. Een jaar leegstand doet dat, maar ook daar voor moet het onderhoud haast wel verwaarloosd zijn, want het zag eruit…!
Daarom, alles vernieuwd, hersteld en vooral ook: schoongemaakt. En daarna opnieuw nog eens geverfd en met andere materialen ingericht. “We zijn vertrokken met het idee van lichte kleuren, maar gaandeweg kwamen we toch meer uit bij een donkerder kleurenplan. We zitten tenslotte in het bos”, aldus Pelit. Een beetje ‘de boomhutvibe’, zegt Alkan. “Rustig, tussen de drukte van het park.” Overigens werd er ook een aannemer ingeschakeld.
Het werk begon toen Semsettin Alkan actie ging nemen op het idee dat ook bij hem gegroeid was om zich weer in de horeca te begeven. Eerder was hij drie jaar lang uitbater van restaurant Padisah op de Parkweg; dat werd verkocht en heet nu Semazen. Vanuit zijn steigerbouwbedrijf zag hij hoe dagelijks hordes mensen uit de bedrijven aan de Admiraal de Ruijterstraat de gang naar Schiedam-West maakten. “En alles komt hier langs”, vertelt Emirhan. “Je zag een deel op de BK-laan linksaf gaan, en een deel rechts.” Maar dat moest toch haast wel betekenen dat er nog voor die splitsing klandizie is voor een restaurant waar ook de lunch genoten kan worden?! “Een en een is twee, en we zijn nieuwsgierig gaan kijken naar de mogelijkheden.” Je hebt tenslotte ondernemersbloed of niet.
Het pand bleek eigendom van Frank van Harmelen. Hij wilde wel verhuren, maar wilde ook graag dat in het restaurant de wijn van zijn wijnhandel geschonken zou worden. Daar kon volgens de ondernemers geen sprake van zijn, omdat zij een familierestaurant wilden openen en vanuit hun islamitische overtuiging liever geen alcohol verkochten. “We zijn dus wel even in gesprek geweest, maar ons verhaal was blijkbaar zo overtuigend dat Frank van Harmelen toch instemde met verhuur”, aldus Emirhan Alkan. Zijn vader blijft liever wat meer op de achtergrond.
Overigens: eerder keek Alkan ook al naar de mogelijkheden om restaurant De Stuurhut/Kade 17 op de Maasboulevard over te nemen, maar de kosten daarvan waren hem te gortig.
Parla wordt een Turks restaurant. “Maar we willen niet de standaard Turkse keuken brengen”, want ook die keuken kent zijn klassiekers en vaste nummers. “We willen juist eten op de kaart zetten dat ik in een Turks restaurant meestal niet kan bestellen.” Met internationale klassiekers als carpaccio, ‘maar ook broodjes voor de lunch’. Verder komt er zeker Wagyu, de Japanse vleesklassieker, op het menu; een persoonlijke favoriet van Emirhan.
Qua prijsniveau moet een keer uit eten gaan bij Het Julianaparkrestaurant - ‘dat wordt onze handelsnaam’ - ‘zo betaalbaar mogelijk’ zijn. “Voor 25 euro moet je lekker kunnen eten.”
Het restaurant gaat zeven dagen in de week open. Zelfs het late ontbijt wil het bieden, en dan door tot tien uur door de weeks, en in het weekend nog wat later. “Met koffie of een theetje en een gebakje rustig zitten”, daar is volgens Alkan behoefte aan. “Veel jongeren gaan naar een shisha lounge, maar daar is het meestal druk en voel ik me niet zo op mijn gemak. Bij ons moet je rustig kunnen bijpraten.” Bijvoorbeeld onder het genot van een Salgam, een traditionele Turkse drank.
“Ieder is welkom, van elke gemeenschap”, zeggen Alkan en Pelit. Omwonenden die zien hoe er gewerkt wordt aan het restaurant, laten weten het prachtig te vinden dat hier weer wat komt. En ook vanuit de horeca elders in de stad komen fijne reacties. “We kennen de mensen van het nieuwe restaurant in het Beatrixpark goed, en we zien elkaar niet als concurrenten.” Datzelfde geldt voor andere horeca-ondernemers, stellen de twee.
Dezer dagen zijn de tafels voor in het restaurant gearriveerd. En er staan sollicitatiegesprekken in de agenda. Het lukt de ondernemers om kandidaten uit te nodigen, vertelt Pelit. “Er zijn toch nogal wat mensen die een baan zoeken met veel vrijheid en afwisseling in werktijden. Moeders die eerst hun kinderen naar school brengen, dat past goed.” Verder is het zaak een ‘mooie werksfeer’ te creëren. “En ik heb ook nog flink wat zussen die willen bijspringen”, aldus Alkan. Het moet gaan lukken op die manier. Dagelijks verwachten ze toch wel tien mensen aan het werk te hebben. De kok is ondertussen begonnen aan zijn keukeninrichting.
Bij volle bezetting is er, inclusief terras voor en achter, in Parla plaats voor zo’n driehonderd mensen. “Maar dat gaan we in het begin niet doen, we moeten ook opnieuw ervaring opdoen in deze branche.”
De twee vleugels zijn nadrukkelijk onder handen genomen. De serre links aan het pand als je er voor staat, is zo gemaakt dat hij af te sluiten is. Het idee is die in eerste instantie niet bij het restaurant te trekken, maar te gebruiken als apart te verhuren ruimte, voor gezelschappen of vergaderingen.
“We zijn trots dat we het voor elkaar hebben”, aldus Alkan en Pelit. De opening van de zaak staat ergens de komende week, of weken gepland. “In ieder geval voor Koningsdag.” En dan is het hard werken. En veel mensen blij maken, zo is de ambitie. Hoe ver die reikt? Alkan: “Misschien wordt Parla Schiedam wel de eerste in een keten van meerdere zaken. Waarom niet?!”