Categorie├źn

Service

Petrojarl na klus van 2,5 jaar opgeleverd

Petrojarl na klus van 2,5 jaar opgeleverd
Bedrijven nieuws

Petrojarl na klus van 2,5 jaar opgeleverd

  • Redactie
  • 20-08-2017
  • Bedrijven nieuws
Petrojarl na klus van 2,5 jaar opgeleverd

Foto's: Beelden uit een video van Damen

SCHIEDAM - Damen Shiprepair Rotterdam, in de Schiedamse volksmond Wilton-Fijenoord, leverde vrijdag de FPSO Petrojarl 1 op. Het drijvende productieplatform voor olie en gas ging na een complete verbouwing terug naar zijn eigenaar, Teekay Offshore.

De Petrojarl was 28 jaar op de Noordzee ingezet toen het in 2015 uit de vaart werd genomen om vernieuwd en aangepast te worden. Nu is het schip op weg naar Brazilië, waar het zal dienen bij het Atlanta Field.

Het schip is volledig op zijn kop gezet. Maar liefst 450.000 ontwikkel- en ontwerpuren waren er nodig om te komen tot een rigoureus nieuwe indeling. Installaties aan boord werden vernieuwd, verwijderd of vervangen, volgens Damen 'meer dan de helft van alle apparatuur'. Een beperkende factor was daarbij de beperkte ruimte aan dek, zeker voor de scheepsbouwer tijdens het verbouwingsproces. "Alle werkers keerden 's avonds veilig huiswaarts", meldt Damen daarbij fijntjes.

De Petrojarl lag veertien maanden in dok 8 van de werf. Het werd geschikt gemaakt voor de dipere wateren in Brazilië door langere staanders. Maar heel veel systemen werden vernieuwd.

Damen wil vaker dit soort schepen aanpakken. De offshorereparatiemarkt moet nog belangrijker worden voor het bedrijf, zeker na de overname van de Verolmewerf in de Botlek.