Categorie├źn

Service

Politie waarschuwt voor phishing

Politie waarschuwt voor phishing
Nieuws

Politie waarschuwt voor phishing

  • Redactie
  • 09-05-2018
  • Nieuws
Politie waarschuwt voor phishing
SCHIEDAM - De politie krijgt veel aangiftes binnen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van betaalverzoeken via valse betaallinks. Dat is een vorm van oplichting waar nog maar weinig mensen allert op zijn, aldus de politie. "Wees dus gewaarschuwd."

De politie legt uit hoe het werkt. "De crimineel reageert op iemand die iets te koop aanbiedt op een handelssite, Marktplaats bijvoorbeeld. Als er een deal gesloten wordt, krijgt de verkoper een mobiel betaalverzoek van de crimineel. Meestal is dit € 0,01 cent maar ook € 0,02 en € 0,03 cent zien we voorbijkomen." Door het betalen van dit kleine bedrag kan de verkoper – volgens de crimineel – aantonen dat het opgegeven rekeningnummer klopt en dat hij of zij betrouwbaar is. "Maar het is een truc", waarschuwt de politie. "Op het oog lijken dit echte betaalverzoeken van banken, vaak via de Tikkie-app, maar het zijn links naar een phishingsite."

Phishing, afgeleid van 'vissen' of 'hengelen' is een vorm van internetfraude, waarbij mensen worden opgelicht door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website. Daar worden dan hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer afgetroggeld. "Als het slachtoffer zijn of haar gegevens op de phishingsite invult, lukt het de crimineel om grotere bedragen van de rekening af te halen", aldus de politie. De schade varieert van tientallen tot enkele honderden euro’s per aangifte.

Dit valt volgens de politie te voorkomen door 'nooit op een betaalverzoek van iemand die je niet kent' te reageren. "Wil je toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van je eigen bankomgeving of app. Vul daar dan het bedrag van € 0,01 in en maak het over naar het rekeningnummer van de kopende partij. Zeg ook tegen de koper dat deze methode jouw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. Bij het wel overmaken van het geld, blijft de schade dan maximaal de overgemaakte cent."