Categorieën

Service

Processie terug na pandemie

Processie terug na pandemie
Uit

Processie terug na pandemie

  • Redactie
  • 23-05-2022
  • Uit
Processie terug na pandemie

Foto's: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Twee jaar werd de omgang door Schiedam-Centrum ter herdenking van het leven van Liduina geschrapt, maar gisteren was het weer zo ver. Op de zondag voor Hemelvaartsdag trok een groep katholieken en andere geïnteresseerden voor de relieken van Liduina uit de stad door. De processie vertrok vanuit de basiliek Liduina/OLV Rozenkrans en trok via Lange Kerkstraat, Hoogstraat, Lange Haven, Dam en Schie. Er werden tussenstops gemaakt in de Grote of St.-Janskerk en de oud-katholieke Johannes de Doperkerk. Paul Meuldijk trok, niet devoot maar zeer actief, met de groep van zo'n dikke vijftig deelnemers mee.

Liduina is de stadsheilige die leefde in de veertiende en vijftiende eeuw. Na een val op het ijs op haar vijftiende lag zij volgens de overlevering 38 jaar op bed. Maar door haar grote geloof in God, voorbeeldige gedrag en bijzondere ervaringen door en met haar, werd zij een voorbeeld voor velen, die ook al bij haar leven op bezoek kwamen. Sindsdiens is haar herinnering levend gehouden in de stad, sinds 2015 door middel van een processie - waar daarvoor met een stille omgang de plekken uit haar leven werden bezocht. Behalve dus in de Coronajaren.

Op zich opmerkelijk, omdat Liduina voor de gelovigen juist ook tijdens de pandemie van pas kwam. Zij is door haar voorbeeld uitgeroepen tot patroon van de zieken en haar hulp wordt op die manier door velen, internationaal, ingeroepen. Interessant om je af te vragen hoe de Schiedamse zich in Coronatijd had gehouden. Ongetwijfeld met de rust en overgave, maar ook de actieve inzet (ze gaf het geld dat zij van haar bezoekers ontving weg aan wie het nodig hadden) die haar levensverhaal typeerden.

Zie ook dit artikel.