Categorieën

Service

Raad steunt advies voor coalitie VVD, PvdA, PS, D66 en Denk

Raad steunt advies voor coalitie VVD, PvdA, PS, D66 en Denk
Politiek

Raad steunt advies voor coalitie VVD, PvdA, PS, D66 en Denk

  • Ted Konings
  • 06-05-2022
  • Politiek
Raad steunt advies voor coalitie VVD, PvdA, PS, D66 en Denk

Foto: archief


SCHIEDAM - Een partij was in het advies van Fahid Minhas ingewisseld voor een andere - Alles voor Schiedam eruit, PvdA erin - maar het maakte voor de raad een wereld van verschil. Zonder stemming werd vanavond een stap naar voren gezet: de gemeenteraad is akkoord met het advies van de VVD-verkenner op weg naar een nieuwe coalitie. Zijn advies wordt aangenomen.

Dat had wellicht meer te maken met het feit dat het opnieuw afschieten van het advies geen fraai figuur zou zijn, dan met de wisseling van deelnemende partijen. Dogukan Ergin, als ‘opdrachtgever’ - als gevolg van de motie in het vorige raadsoverleg na de verkenning en bijbehorend advies van Nathalie Gouweleeuw - van Minhas namens Denk misschien nog wel het belangrijkste raadslid in het hele proces, vatte het wellicht nog het beste samen. “Kiezen we voor een ideale coalitie of voor een reële en stabiele coalitie?” Ideaal was voor hem, en zijn mede-raadsleden van Progressief Schiedam, PvdA en Groen Links, een coalitie met een ‘motorblok’ van deze vier partijen, aangevuld met VVD. De liberalen, met zes zetels de grootste partij in Schiedam, spraken daar hun veto over uit. Dan was het een kwestie van ‘de impasse doorbreken’ en accepteren dat die gewenste coalitie het niet ging worden. “De stad zit niet te wachten op getouwtrek.”

Dat idee werd gedeeld door met name PvdA en Progressief Schiedam, de partijen die tot vandaag aangaven allen samen met de Denk en Groen Links in een coalitie te willen stappen. Hetgeen Marvin Janssen van Alles voor Schiedam de opmerking ontlokte: ‘hoe vertrouwen?’ Doen wat je zegt is voor hem heel belangrijk. Net als respect, transparantie (en ‘transpiratie”, een verspreking maar toe de point) en saamhorigheid. "We zien nog niet veel van terug.”

Zelfs Yorick Haan, met Groen Links de grote verliezer in het advies van Minhas, stelde wel begrip te kunnen opbrengen voor de door de verkenner beoogde coalitie. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld, is Groen Links teleurgesteld (..) Dat de derde partij van de stad, een van de overwinnaars van de verkiezingen, niet mag meedoen.” Maar de stad moet bestuurd worden, aldus Haan. “Andere partijen hebben blokkades uitgesproken, wij doen dat niet. We slikken het zuur snel in en gaan aan slag om Schiedam rechtvaardiger en slagvaardiger te maken.” Een belangrijk pluspunt daarbij is in zijn ogen dat de voorgestelde coalitie ‘progressiever is dan het vorige voorstel en ook dan de vorige coalitie’. Om onder meer de vertrouwenscrisis, de vluchtelingencrisis en de klimaatcrisis in stad en land het hoofd te bieden is er snel een nieuw gemeentebestuur nodig, aldus Haan. “Van ons valt constructieve oppositie te verwachten, niet tegenstemmen om het tegenstemmen. Natuurlijk leveren we kritiek als het niet snel genoeg of goed genoeg gaat. (..) Maar niet vanuit de heup, maar vanuit idealisme en overtuiging.”

En dus is het nu formeren geblazen, met ook D66 aan boord. Hetgeen Monique Rotteveel namens Lokaal Onafhankelijk Schiedam tot de conclusie bracht dat er met de beoogde coalitie geen sprake meer was van een goede verhouding met de politiek realiteit in de raad. Te links, naar haar oordeel. “De VVD kan wel eens het ondergeschoven kindje worden in de coalitie.” Sowieso natuurlijk verbazingwekkend dat de VVD, die ‘een sterke anti-Denkcampagne voerde, nu met die partij een college wil vormen, aldus Rotteveel. Het zal volgens haar daarom ‘nog wel een poosje duren eer er witte rook zichtbaar is’.

Burgemeester Cor Lamers sloot af met een compliment aan Denk. Die partij had ‘de durf gehad om niet iemand uit eigen gelederen naar voren te schuiven’, als verkenner. “Ik wil Denk danken voor deze risicovolle stap.” Volgens Lamers is het ook ‘uniek voor Nederland’ dat Denk het voortouw in een formatie heeft kunnen nemen.