Categorie├źn

Service

Regeling moet bestaanszekerheid ondernemers garanderen

Regeling moet bestaanszekerheid ondernemers garanderen
Nieuws

Regeling moet bestaanszekerheid ondernemers garanderen

  • Redactie
  • 28-03-2020
  • Nieuws
Regeling moet bestaanszekerheid ondernemers garanderen

Foto: Ardito


SCHIEDAM - Tozo, heet de regeling, ietwat prozaïsch. Maar deze moet wel het verschil gaan maken voor zelfstandig ondernemers in financiële problemen, de komende weken en maanden. Ook in Schiedam.

Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers en moet mensen met een bedrijf de komende maanden bestaanszekerheid garanderen. Veel ondernemers dreigen immers door de Coronacrisis in financiële problemen te komen omdat hun inkomsten zijn weggevallen. Jeroen van Riet sprak er al over in dit artikel gisteren.

Tozo maakt het mogelijk vanaf komende week bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. Het kabinet maakte gisteren de voorwaarden bekend waaronder ondernemers maximaal vijftienhonderd euro per maand kunnen ontvangen. Dat bedrag geldt voor mensen die samenwonen met een partner; voor alleenstaanden gaat men uit van een maximum van 1050 euro. Dat zijn de bedragen die ook worden gehanteerd voor het sociaal minimum. Voor twee ondernemers of zelfstandigen in één huishouden is er maar één uitkering.

Ondernemers die een aanvraag willen doen moeten via een digitaal formulier zelf een schatting maken van de inkomsten die zij in de periode tussen 1 maart en 31 mei denken te hebben. Vervolgens wordt per maand, vanaf 1 maart dus, bepaald hoe groot de aanvulling moet zijn. Wie helemaal geen inkomsten heeft krijgt het bewuste maximumbedrag. Wie dus meer inkomen heeft dan de bijstandsnorm, komt niet in aanmerking voor een Tozo-uitkering.

De overheid ziet de uitkering als een gift. Terugbetaling is dus niet nodig, als de verdiensten daadwerkelijk zo laag zijn als opgegeven. De ontvangers wordt gevraagd rekenschap af te leggen als de inkomsten hoger uitvallen dan geschat; dan moet (een deel van) de uitkering terug. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark zal daarop achteraf worden gecontroleerd. Het kabinet doet ook een dringend beroep op ondernemers om alleen gebruik te maken van de regeling als dat écht nodig is.

De Tozo betekent een versnelling en versoepeling van bestaande regelingen voor ondernemers in de knel. Zo maakt het hier niet uit of iemand een partner heeft die in loondienst werkt. Ook spaargeld of ander vermogen wordt buiten beschouwing gelaten. De enige echt strenge voorwaarde is dat de zelfstandige voldoende uren maakt in zijn bedrijf. De overheid gaat er vanuit dat het lukt om aanvragers binnen vier weken uitsluitsel te geven. Voor Schiedamse ondernemers is het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam het loket.

Het kabinet wil met de regeling inkomen en kapitaal bieden ‘zodat zelfstandig ondernemers zich gesteund voelen en we gezamenlijk zo goed mogelijk door deze lastige periode heen komen’, aldus Van Ark.