Categorieën

Service

Ria Boon zoekt haar vader, die werkte bij de glasfabriek

Ria Boon zoekt haar vader, die werkte bij de glasfabriek
Nieuws

Ria Boon zoekt haar vader, die werkte bij de glasfabriek

  • Redactie
  • 21-04-2024
  • Nieuws
Ria Boon zoekt haar vader, die werkte bij de glasfabriek

Ria Boon, tweede van links, met haar moeder naast haar, en haar twee zussen Wendy en Jolanda (l)


SCHIEDAM - Ria Boon is op zoek naar haar vader. Hij heet Ismet, maar heel veel meer van hem, zoals zijn achternaam, weet ze niet.

Ria Boon is van 14 december 1967. Ze werd geboren in Delft, in een gezin met moeder Martha van Kammen, vader Aaldert de Vos en twee zusjes. Het huwelijk van Martha en Aaldert was niet erg goed, en later scheidden ze. 

Haar slechte huwelijk hield Martha niet thuis. Volgens de verhalen ging ze vaak stappen, ook en vooral in Schiedam. “Samen met haar vriendin Riet Jansen”, vertelt Ria Boon. Zo leerde ze ergens eind 1966 Ismet kennen. De twee vonden elkaar aantrekkelijk. “Uit die relatie ben ik, Maria Henderika, kortweg Ria geboren.” 

Ook al is haar later verteld dat haar vader haar nog heeft gezien, toen Martha met de kleine in Vlaardingen op bezoek ging bij de broer van Ismet en zijn vrouw Tinie, ze herinnert zich niets van haar vader. Moeder Martha was er ook niet open over. Pas in 2012, toen Ria meedeed met het tv-programma ‘DNA Onbekend’, werd haar echt duidelijk dat vader Aaldert niet haar biologische vader is. “Ik ben dat uit gaan zoeken omdat altijd werd gezegd dat ik niet op mijn zussen leek.”

Toen dat eenmaal vast stond, is Martha toch gaan vertellen. Dat ze in Schiedam Ismet had leren kennen en dat hij haar vader is.

Maar zoals dat gaat in het leven, ‘een zoektocht naar mijn vader was toen niet de eerste prioriteit in mijn leven’. Bovendien vertelde moeder dat Ismet toen niets met zijn dochter te maken wilde hebben.

Pas recent, nu haar moeder te horen heeft gekregen dat ze ‘in geleende tijd leeft’ door een ziekte die niet te genezen is, is het in het reine komen met het verleden weer zodanig als wens gaan leven bij Ria, dat ze actie heeft ondernomen. “Je wilt toch weten waar je vandaan komt, wie je vader is.” Daarbij speelt volgens Ria Boon ook mee dat ze in 2014 langdurig ziek is geweest. Overspannen. “Dan blijkt dat iets wat je lang wegstopt, toch door kan werken in je leven.”

Via My Heritage werd op basis van haar DNA bevestigt dat ze Turkse roots heeft. “Er waren ook matches met andere mensen die daar hun DNA naartoe hadden gestuurd. Dat moet familie zijn.” Achterneven en -nichten. Ria liet weten contact te zoeken, er waren reacties. “Maar als je dan vroeg en afsprak een stamboom door te geven, dan kwam daar geen reactie op.” 

Zodoende is zelfs de achternaam van Ismet nog niet duidelijk. Het zou Cakir kunnen zijn, een naam die veel voorkomt onder de matches via My Heritage, maar dat is allerminst zeker. Martha herinnert het zich niet meer. “Ze is de laatste tijd wel meer gaan vertellen, we zijn er opener over.” Martha is nu 84 jaar. In 1966 dus 27. Zo reed Ismet in een blauwe auto. “Merk weet ze niet meer. We hebben recent echt een goed gesprek gehad… zij had zich nooit afgevraagd hoe het voor mij voelt om mijn vader niet te kennen.”

Ze nam contact op met de moskee in Schiedam, maar met zo weinig handvatten is het moeilijk iemand vinden. “Verder had ik contact met Metin, wiens vader ook op de glasfabriek heeft gewerkt, al was dat vanaf 1975. Hij herkende veel in mijn verhaal en zou verder rond vragen.” Hij gaat ook contact opnemen met de moskee. 

Ze ging ook op bezoek bij Bep van Oosten, die ooit in de straat woonde waarin het gezin van Ria woonde en getrouwd was met een Turkse man met de naam Ozturk, die in mij trekken van mijn vader meende te herkennen. “Hij lachte ook altijd”, zei hij. Ze sprak ook met iemand wiens ouders een Turks reisbureau hadden in Schiedam, en dus veel reizen voor Turken naar Turkije verzorgden: Sahin Reizen. “Hij zou met zijn opa van zo'n tachtig jaar eens goed gaan nadenken.” 

Wat Ria Boon wil is meer te weten te komen over haar roots. “Misschien heb ik nog half-broers of -zussen? Ik weet dat Ismet ook getrouwd was toen, misschien was dat een reden om geen contact meer te willen hebben met mijn moeder en mij.” De kans is natuurlijk reëel dat de biologische vader van Ria niet meer leeft. “Maar het zou mooi zijn om nog dingen te weten te komen.”

Daarom is haar vraag aan de lezers van Schiedam24: laat weten als je iets van dit verhaal herkent. “Als je in die tijd op de glasfabriek werkte, of in de horeca Martha en Ismet tegen bent gekomen.” Misschien zijn de broer en Tinie nog in leven en lezen zij dit. “De broer sprak naar mijn moeder uit dat hij het heel erg vond dat mijn vader niets van mij wilde weten.” Het stel ook ook een kind.“Graag zou ik in contact komen met mijn biologische familie of mensen die in die tijd in de glasfabriek gewerkt hebben”, aldus Ria Boon. Die al veertig jaar in Gorredijk, Friesland woont.

Hieronder enkele familiekiekjes, met moeder Martha Boon.