Categorieën

Service

S'dammer misbruikte stiefdochters: in ban van drift en drang

S'dammer misbruikte stiefdochters: in ban van drift en drang
Nieuws

S'dammer misbruikte stiefdochters: in ban van drift en drang

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 04-08-2022
  • Nieuws
S'dammer misbruikte stiefdochters: in ban van drift en drang

SCHIEDAM - Een 58-jarige man heeft zijn drie stiefdochters op zeer jonge leeftijd jarenlang seksueel misbruikt in hun ouderlijke woning in Schiedam. Nadat stiefvader R.B. met ‘liegen en bedriegen’ ontsnapte aan ontmaskering door de moeder, stopte de ontucht. Het familiegeheim kwam zestien jaar later alsnog aan het licht. De dader verscheen donderdag voor de rechtbank, waar al zijn stiefkinderen hem toespraken.

“Waarom heb je dit gedaan? Hoeveel ik jou nu haat, zoveel heb ik vroeger van je gehouden.” De woorden van één van de twee jongste misbruikte stiefdochters knallen als een handgranaat door de rechtszaal wanneer zij haar slachtofferverklaring voordraagt.

Tijdens de rechtszaak is het daarna de beurt aan de oudste zus die eind jaren 90 als eerste ten prooi viel aan ‘het beest’ zoals B. zichzelf nu ziet. “Steeds weer kwam die vraag terug:´Waarom dacht jij dat dit oké was? Al die 22 jaren dacht ik dat ik hier alleen voor stond. Dat voelde verschrikkelijk eenzaam. Ik hoop dat jij je nu een klein beetje net zo eenzaam voelt als ik al die jaren heb gedaan. Die pijn is onbeschrijfelijk groot.”

Het seksueel misbruik startte bij elk van de zusjes - die tot voor kort niet van elkaar wisten dat ze slachtoffer waren - met ogenschijnlijk onschuldige massages. Die ontaardden echter al snel in ‘seksuele gedragingen’, waarbij B. steeds verder ging en bij de meisjes binnendrong.

Volgens de zusjes startte de ontucht al voor hun twaalfde, terwijl B. meende dat het pas vanaf die leeftijd was, omdat de meisjes al op de middelbare school zaten. Maar dat hij zich aan de kinderen had vergrepen, dat bekende hij volmondig. Twee keer liet hij zusjes een zwangerschapstest doen, een van hen kreeg een morning-after pil.

“Ik heb mensen pijn gedaan met mijn drift en drang”, zegt B. als rechters hem vragen hoe het misbruik begon. “De drang naar seks was heel sterk. Er is ergens een breaking point geweest. Ik zoek een verklaring voor dat ik erdoor in de ban ben geraakt. Ik had het gewoon uit de weg moeten gaan. Het was chaos in mijn hoofd. Ik ben het spoor bijster geraakt.”

In 2005 stopte het misbruik toen de toenmalige vrouw van B. de slaapkamer binnenliep. Zij trof daar haar man met de jongste dochter. Zijn broek was een beetje omlaag en er lag een handdoekje naast. De echtgenote rook onraad en vroeg haar kind of er wat was gebeurd, maar die ontkende bij hoog en bij laag. Later zou ze zeggen dat ze haar stiefvader beschermde, omdat ze bang was dat het gezin anders ‘weer uit elkaar zou vallen’…

Volgens B. was dat een ‘paardenmiddel’ waarmee alles eindigde. “Dat was het moment dat alles is gestopt. Ik ben er mee weggekomen, heb gelogen en bedrogen. Kon haar ervan overtuigen dat er niks gebeurd was.”

Pas eind 2021 werd het familiegeheim verklapt. Nadat de oudste in therapie ging en sprak over de ontucht, vertelde ze haar verhaal aan de andere zussen. Daarna hoorden ze van elkaars geheim en volgde aangifte. B. zit sindsdien vast.

Als het aan de officier van justitie ligt, verdwijnt de stiefvader voor zes jaar achter de tralies en moet hij na voorwaardelijke vrijlating verplicht meewerken aan therapie, die hij voor zijn aanhouding al was gestart.

“Alle zussen waren ervan overtuigd dat ze hun geheim mee zouden moeten nemen in hun graf. Stuk voor stuk hebben ze jarenlang met een verschrikkelijke geheim rondgelopen.”

B. huilt enkele malen tijdens het proces, waarbij de zussen elk 25.000 euro schadevergoeding eisen. “Het is een raar verhaal, maar ik ben eigenlijk blij dat ik hier nu zit”, zegt B. over het verbroken familiegeheim.

De rechtbank doet 18 augustus uitspraak.