Categorie├źn

Service

Zes jaar cel voor stiefvader die dochters seksueel misbruikte

Zes jaar cel voor stiefvader die dochters seksueel misbruikte
Nieuws

Zes jaar cel voor stiefvader die dochters seksueel misbruikte

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 19-08-2022
  • Nieuws
Zes jaar cel voor stiefvader die dochters seksueel misbruikte

SCHIEDAM - Voor het ernstig seksueel misbruiken van zijn drie stiefdochters is Schiedammer R.B. (58) gisteren veroordeeld tot zes jaar celstraf. Zonder dat de meisjes het van elkaar wisten waren zij jarenlang een prooi voor hun stiefvader. Het familiegeheim werd vorig jaar na 22 jaar doorbroken door één van de zussen, waarna ze alle drie aangifte deden bij de politie.

Na de confrontatie met de verhalen van de slachtoffers bij de politie bekende B. de ontucht, waarbij hij één van de kinderen zelfs een morning-afterpil liet slikken. De Schiedammer was bang dat het meisje zwanger zou raken. De eerste ontucht vond plaats toen de meisjes nog geen twaalf jaar oud waren. B. lokte de kinderen in de val door ze te masseren. “Dit mondde al snel uit in het verrichten van steeds verdergaande seksuele handelingen. Het misbruik vond merendeels plaats in de ouderlijke woning van de aangeefsters en in hun eigen slaapkamer; een plek die zij als veilig hadden moeten kunnen beschouwen”, stelden de rechters vast bij het bekendmaken van het vonnis.

Een keer werd B. bijna betrapt door zijn toenmalige vrouw - de moeder van de meisjes - toen zij de slaapkamer van een dochter betrad. De stiefvader lag naast het kind met een handdoekje erbij. Toen de ouder het meisje vroeg of er wat verkeerds was gebeurd, ontkende zij dit met klem. Toen het geheim in 2021 alsnog aan het licht kwam, vertelde de inmiddels volwassen en beschadigde vrouw waarom: ze was bang dat het gezin wéér uit elkaar zou vallen als ze de waarheid vertelde.

"In plaats van bescherming en geborgenheid te bieden, heeft B. veelvuldig en op grove wijze inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit”, zeiden de rechters, die de strafeis van het Openbaar Ministerie volledig overnamen. “Daarmee heeft de verdachte een normale en gezonde seksuele ontwikkeling, waar ieder kind recht op heeft, doorkruist. Hij heeft zijn positie als stiefouder misbruikt ten behoeve van zijn eigen seksueel gerief. Juist van een ouder mag worden verwacht dat die zijn stiefkinderen een ongestoorde jeugd en veilige opvoeding biedt.”

Hoewel B. door zijn pedoseksuele stoornis iets verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard, kon hem zonder voorwaardelijk deel van de straf geen verplichte behandeling worden opgelegd.

Echter, zo stelden de rechters, kan het Openbaar Ministerie B. daartoe alsnog verplichten als hij twee jaar voor het eind van zijn celstraf vervroegd vrij kan komen. Daar kunnen immers voorwaarden aan worden verbonden. B. was echter na zijn ontmaskering al vrijwillig in behandeling gegaan bij De Waag en wil die therapie zelf doorzetten.

Tijdens zijn strafzaak toonde B. de slachtoffers zijn spijt, maar zij willen niks meer met hem te maken hebben. “Ik hoop dat jij je nu een klein beetje net zo eenzaam voelt als ik al die jaren heb gedaan”, zei een van de vrouwen in haar slachtofferverklaring.