Categorie├źn

Service

Schiedam: 'place to be' voor Rotterdammers

Schiedam: 'place to be' voor Rotterdammers
Wonen

Schiedam: 'place to be' voor Rotterdammers

  • Redactie
  • 06-07-2018
  • Wonen
Schiedam: 'place to be' voor Rotterdammers

Wat doen Rotterdammers als ze hun huis verkopen? De percentages geven aan hoeveel van hen kiezen voor de genoemde gemeente; daarbij de koopprijs per vierkante meter; beeld: ColliersSCHIEDAM – Schiedam als 'the place to be'. Voor de rasechte Schiedammers is het even wennen, maar het is toch de conclusie die vastgoedonderzoeker Colliers trekt in een rapport over de woningmarkt in Rotterdam en omstreken.

Zeven procent van de Rotterdammers die hun woning verkocht, vindt momenteel een nieuw huis in Schiedam, zo concluderen de Amsterdamse marktvorsers van Colliers. Dat is aanmerkelijk meer dan in 2013, toen nog 2,3 procent van de Rotterdammers neerstreek bij de westerburen.

Schiedam is ook veruit de populairste gemeente onder de vertrekkers uit de Maasstad: Vlaardingen trekt drie procent van de uitverhuizers, Capelle aan den IJssel 4,8 procent, Lansingerland 3,7 procent, Spijkenisse 2,8 procent. Barendrecht, Ridderkerk en Dordrecht werven nog minder Rotterdammers, terwijl Barendrecht bijvoorbeeld in 2013 nog de op een na populairste bestemming was voor vertrekkende Rotterdammers met 3,2 procent – na Capelle dat toen 5,2 procent van de Rotterdammers trok. Uiteraard speelt hierbij het gereedkomen van nieuwbouwprojecten een belangrijke rol, die door de jaren niet voor iedere gemeente hetzelfde is. Schiedam realiseert dit jaar flink meer nieuwe woningen dan in 2013. Colliers doet geen uitspraken over de aard van de gekochte huizen, dus ook niet of deze bestaand of nieuwgebouwd zijn.

Eerder deze week ging het bij de besprekingen in de Schiedamse gemeenteraad over de Zomernota nog vooral over 'kansarme' Rotterdammers die naar Schiedam komen. Zie ook het interview met de nieuwe wethouder Fahid Minhas. Maar nu blijken dus ook 'kansrijke' Rotterdammers te zwichten voor de charmes - en de betaalbaarheid - van Schiedam.

Uit dezelfde marktverkenning van Colliers valt te constateren dat de populariteit van Schiedam nog niet heeft geleid tot bovenmatige prijsstijgingen. De vierkante meterprijs van een gekochte Schiedamse woning steeg tussen 2013 en 2018 van 1550 euro naar 2000 euro. Daarmee zouden de prijzen toen en nu in onze stad en in Rotterdam gelijk liggen.

Alleen in Spijkenisse is de gemiddelde prijs van een verkochte meter woning in de regio lager, met 1900 euro (2013: 1475 euro). In Vlaardingen kost een meter in een gemiddeld huis volgens Colliers 2050 euro (vanaf 1650 in 2013). Lansingerland ging tussen de vergelijkingsjaren in het onderzoek van 2100 naar 2700 euro per meter, Capelle van 1600 naar 2225. De prijsstijging in deze laatste gemeente was dus flink hoger dan in Schiedam, in Lansingerland en Spijkenisse zeer beperkt lager dan in de meeste gewilde stad van de regio en alleen in Vlaardingen relatief behoorlijk lager dan in Schiedam (24 procent om 29 procent prijsstijging). Maar let op: Colliers constateert dat ook in Schiedam 'zeker in het laatste halfjaar' de woningprijzen sterk stijgen.

Overigens legt Colliers nog een keer uit dat de prijzen in Rotterdam, met name in het centrum en in een wijk als Blijdorp, flink stijgen vanwege de polariteit van de stad. Die weer mede een gevolg is van de betaalbaarheid van Rotterdam in vergelijking met Amsterdam en Utrecht. “In Amsterdam en Utrecht betalen zij al gauw 4.300 tot 6.500 euro per vierkante meter woonruimte in de buurt van het centrum. In Blijdorp, één van de meest populaire wijken in Rotterdam, is de prijs slechts 3.150 euro per vierkante meter.” Gevolg is dat 'bijna vijftien procent van de woningen in Blijdorp gekocht worden door Amsterdammers'. Ander gevolg is dus dat de stad Rotterdam, die eerder in de regio werd gezien als 'goedkoop om te wonen', dat nu absoluut niet meer is. “De woningprijzen in Capelle aan den IJssel, Ridderkerk en Schiedam liggen beduidend lager dan in Rotterdam.” Inmiddels verlaten daarom bijna zes op de tien huizenverkopers Rotterdam. Dat was twee jaar geleden nog de helft, aldus Colliers.